zondag 22 oktober 2017

Missiezondag

Fragment uit de lezing van E.P. Wallner op Sacra700 in juli 2017:


Wij Katholieken van Europa moeten ons minderwaardigheidscomplex overwinnen! En we moeten van de jonge Kerken in Afrika, Latijns-Amerika en Azië leren. Daadwerkelijk moet er een wederkerigheid komen tussen de oude Kerken en de jonge Kerken: Waar onze Europese missionarissen het Christendom hebben uitgezaaid, en waar we ook vandaag nog helpen door onze materiële middelen - zoals de collectie van wereldmissiezondag – worden we ook vandaag al geholpen: niet alleen omdat priesters uit de landen van het Zuiden bij ons werken, maar ook, omdat er in de jonge Kerken voor ons gebeden wordt. Ik ben erg ontroerd, dat in een school in Noord-Indië die door Missio-Oostenrijk wordt gesteund, de 600 schoolmeisjes iedere dag s ’morgens een tientje van de Rozenkrans bidden voor ‘de jonge mensen in Oostenrijk’. Missie is nooit een eenrichtingsverkeer.

Op die manier gaan we hier in onze Europese situatie van krimp niet een treurige teleurstelling verzinken, maar helpt het ons om de blik op de vitale levendigheid van de jonge Kerken te houden, op hun geloofsintensiteit en hun groei. De vreugdevolle boodschap van Jezus Christus, verovert ook vandaag nog ‘witte vlekken’ op de wereldkaart, zo bijvoorbeeld in Mongolië waar in 2016 de eerste inheemse priester gewijd mocht worden.  

De Katholieken van Europa hebben dus een nieuwe houding nodig, een nieuwe moed om het geloof te leven, om te getuigen en missionair te verkondigen. Als ik voor jonge mensen spreek over ‘Missie’, dan heb ik altijd maar een centraal aandachtspunt:

‘Ontwikkel een sterke persoonlijke relatie met Christus. Laat Jezus uw beste vriend zijn, geef uw leven (door de handen van Maria) aan Hem over.’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten