donderdag 14 september 2017

Het Vaticaan moet krachtig optreden tegen de Belgische Broeders van Liefde

Vertaling van een stukje op www.catholicherald.co.uk :

Iets heel vreemd is aan het gebeuren in België, en dat is niet de eerste keer. Het Vaticaan heeft de broeders van liefde bevolen om te stoppen met euthanasie voor de mensen die aan hun zorg zijn toevertrouwd, en de broeders van liefde weigeren dat. In een verklaring in het Vlaams, Frans en Engels, claimen ze dat hun praktijken in overeenstemming zijn met de Katholieke leer.

Dat is ronduit schandalig. De Katholieke Kerk leert wat ze altijd geleerd heeft dat men niet een 'ogenschijnlijk goed' kan bereiken door een intrinsiek-kwade daad. Het vermoorden van een onschuldig mens is een intrinsiek kwade acte. Het kan nooit gerechtvaardigd worden.

Al even schokkend is de claim van de broeders van liefde dat zij meer over moraaltheologie weten dan het Vaticaan. Laat ons niet vergeten dat het Vaticaan hier niet zomaar een paar mensen in Rome is, maar de spreekbuis van twee millennia christelijke traditie. De broeders van liefde zij het niet zomaar oneens met het Vaticaan en zeggen dat zij het beter weten: ze zeggen hetzelfde tegen St Augustinus, St Thomas Aquinas en iedere Katholieke theoloog in het verleden waar je ooit van hebt gehoord.

Iemand die Herman van Rompuy heet kraamde dit uit toen hij zei dat de tijd van 'Roma locuta causa finita' lang voorbij was. Met andere woorden, de heer Van Rompuy verwerpt de autoriteit van de Katholieke Kerk in deze en allicht in andere zaken ook. Wet dat wisten we. Gelijk wie euthanasie steunt en wie euthanasie mogelijk maakt is ipso facto geen Katholiek. De heer van Rompuy heeft zich onafhankelijk verklaard van de Katholieke Kerk. Ik hoop ten zeerste dat hem de Heilige Communie wordt ontzegd als hij de overmoed heeft om voor een altaar te komen in zijn locale of welke Katholieke Kerk dan ook.

Dat leidt ons natuurlijk tot een heel belangrijke vraag: wie zijn de broeders van liefde eigenlijk? Wel, het is een religieuze orde en ze lijken de karakteristieken te hebben van de meeste Katholieke ordes vandaag, zo toont ons hun website. Maar wat men gemakkelijk mist is dat deze orde, en de grote organisatie die haar naam draagt in België van een heel andere orde zijn. "Samen zijn er 30 000 mensen die zorg en onderwijs ontvangen door de broeders van liefde, die 12 000 werknemers heeft en stafleden in België." zo lezen we. De Belgische operatie is vermoedelijk onder de nominale autoriteit van de religieuze orde, maar de leken die het besturen (zoals Mr van Rompuy) weigeren om orders aan te nemen door de religieuze broeders. Dat verklaart waarom de generaal-overste van de broeders, broeder René Stockman zich gedistantieerd heeft van de organisatie en hun schokkende verklaring heeft beantwoord. Hij zegt precies wat men kan verwachten van een Katholiek, zover ik kan zien.

Het verhaal is hier dus niet, en het is belangrijk om dat te onderstrepen, dat een religieuze orde euthanasie wil toepassen, wat schokkend zou zijn, maar het bijna-even-schokkende nieuws dat een Katholiek-in-naam organisatie, gesticht door een religieuze orde, dit doet. Wat we hier zien is wat soms gehoord in andere types van instituten: een Katholiek fundament, met leken in bestuur, die stilaan de Katholieke ethos verliezen.

En wat gaat er nu gebeuren? Mij hoop is dat het Vaticaan krachtig optreedt om de link tussen de orde en de organisatie dat haar naam gebruikt, snel te doorbreken en ze deze organisatie zullen verbieden om zich Katholiek te noemen, ook niet in haar literatuur. Maar dat zal niet zo gemakkelijk zijn. Er is een kans dat de Kerkautoriteiten zullen trachten om het lekenbestuur van de organisatie te ontslaan, of te re-Katholiseren, en een nieuw management team op te leggen.

Wat er ook gebeurt, het zal smerig worden, en juristen, zowel kerkjuristen als burgerlijke, zullen er een kluif aan hebben. Het zal een langdurige zaak worden, spijtig genoeg. Maar het moet aangepakt worden. Er staat veel te veel op het spel. Mr van Rompuy en zijn associées hebben het Vaticaan een handschoen toegeworpen; Rome zal moeten antwoorden.


E.H. Alexander Lucie-Smith.----------------

Voor de zoveelste keer wordt in de wereldpers België een land met een ingestort Katholicisme genoemd, met zwakke Katholieke leiders. Jammer dat dat blijft doorduren. Hopelijk eindelijk wat ruggengraat? Als Dr Stockman het kan, dan kunnen onze bisschoppen het ook. Het is natuurlijk jammer, vandaag de ziekenhuizen, morgen de scholen. Maar uiteindelijk zullen alle rotte stukken van de boom moeten worden afgesneden, om de jonge Katholieken een nieuw begin te geven.

Zachte heelmeesters maken heel stinkende worden, dat zien we nu opnieuw. Hopelijk worden in de toekomst ook in België moedige bisschoppen benoemd die de uitdaging willen aangaan.

Wedden dat het officiële orgaan van onze bisschoppen 'het parochieblad' Kerk en Leven, volgende week de kant neemt van de euthanasiasten en niet van Rome? En dan zijn we verbaasd dat jongeren geen deel willen uitmaken van een kerk van zwakkelingen ....

1 opmerking:

  1. Stemt uw gedrag niet af op deze wereld. Wordt andere mensen, met een nieuwe visie. Dan zijt ge in staat om uit te maken wat God van u wil, en wat goed is, wat zeer goed is en volmaakt (Rom. 12,2)
    Hoeveel tijd hebben die broeders om hun gebedsleven te onderhouden? Zijn er geen kwade invloeden in 't spel (de duivel rust niet). Hij ziet onderlinge verdeeldheid als het wapen om aan invloed te winnen. In die zin vind ik het ook een slechte zaak dat priesters zo belast worden, waardoor hun eigen gebedsleven in 't gedrang komt. Geen gebedsleven is geen bescherming
    Dus een exorcist zou wel eens zijn werk hebben.

    BeantwoordenVerwijderen