zondag 7 mei 2017

Herstellen van de Schoonheid van de Sacrale Kunst - Restoring the Sacred.

In ons land, waar de kerken beheerd worden door raden, waarvan het Katholicisme zo ver gaat dat je gedoopt moet zijn, komen we vaak bijzondere kunst tegen in de kerken.
Men zegt dat het eigentijds is, modern zelfs. Dat is mogelijk. Tegelijk laat het ook een gebrek aan Katholiek geloof zien, een niet-begrijpen van de sacrale ruimte, en een ideologie die haaks staat op het Katholieke credo. Kortom een jaren-60-sfeertje.

Lumineus stoel-idee in de Carolus Borromeus van Antwerpen. Dat een kerkstoel dient om op te knielen, dat mensen er zijn om te focussen op het altaar waar God bij ons komt, zijn enkele van de aspecten die deze lumineuze vondst aan zich voorbij heeft laten gaan.

Cirkeltjes en driehoekjes, het thema van de glasramen van de Kathedraal van Luik. Het ergste is nog dat er ook nog een filosofische ideologie achter schuil moet gaan. Dat de glasramen niet getuigen van het Katholieke geloof, van een geĆÆncarneerde God, of van de wortels in honderden jaren Katholieke kunst in Luik, schijnt geen probleem te zijn.

De monstruositeit van Fabre in de Kathedraal van Antwerpen. Egotripperij in brons gegoten, met behoeders van een Kathedraal die als hoogste prioriteit hebben om modern en eigentijds gevonden te worden, maar niet om het Evangelie te verkondigen. Alvast verhoogt het de kwaliteit van de kathedraal om een toeristisch museum/attractie te worden.

Dit verlies van schoonheid, zo betreurd door onder andere de filosoof Sir Roger Scruton (zie zijn boek Schoonheid, uitgegeven bij www.nieuwamsterdam.nl ), of onze goede vriend pater Uwe Lang (Signs of the Holy One, uitgegeven bij Ignatius), wordt toch op verschillende plaatsen in de Kerk aan de kaak gesteld.

Zo is er nu het prachtige programma van de Catholic Art Guild  in Chicago. De eerste spreker is Eric Bootsma. Gelukkig staan de presentaties op YouTube. Ook de kunst is een essentiĆ«le factor in de nieuwe evangelisatie.


Dit komt voort uit de prachtige parochie van St John Cantius:

 
"We deden gewoon exact wat het Romeins Missaal ons vroeg. En gewoon door dat te doen, deden we iets geweldig voor het herstellen van het sacrale. Want vandaag zijn er zoveel adaptaties, dat je je soms afvraagt: Ben ik nu naar de H Mis geweest of naar de Johny Carson show?"
 
 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten