zaterdag 1 oktober 2016

Oktober Mariamaand

De traditie dat in oktober de rozenkransmaand wordt gehouden gaat terug op 1571 en de overwinning van de Katholieke Liga (Spanje, Venetië, de Pauselijke staten, Genua, Savoy en Malta) op het Ottomaanse rijk dat Italië wilde binnendringen en Europa veroveren. Het was op 7 oktober 1571 dat de slag van Lepanto werd bevochten en dat de Ottomaanse aanvalslegers werden verslagen.

Voor dat de schepen naar de slag vertrokken, bad Paus Pius V de rozenkrans, en vroeg Onze Lieve Vrouw voor hulp in de overwinning, en iedere man aan boord droeg een rozenkrans. Daarom kondigde de goede paus zodra de mannen van de strijd terugkwamen een feestdag af van Onze Lieve Vrouw van de Overwinning.

In heel het prinsbisdom Luik werd een 40 uursaanbidding gehouden uit dank voor de overwinning.

O Maria, Ora pro nobis.


OLV Virga Jesse, in betere tijden. 
In dit Zevende Jaar allicht nog belangrijker om de rozenkrans te bidden, zelfs bij een kopie-beeld in de Kathedraal. En dan kan men zich meteen inschrijven voor de Virga Jesse Ommegang (voor de kathedrale parochie via magdaleenmoors@skynet.be)

In de Kathedraal is er in oktober rozenkrans rond 17 uur op maandag en woensdag. Vrijdag met de gebedsgroep rond de middag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten