zondag 12 juni 2016

Bisschoppen verzetten zich tegen de afbraak van het onafhankelijk Katholiek onderwijs

... in Frankrijk.
In Frankrijk heerst uiteraard de geest van de 'laïcité'. Een geest die gemakkelijk gebruikt kan worden tegen de confessionele scholen. Sommige katholieke scholen zijn 'hors-contrat' en volgen dus niet de officiële leerplannen, maar moeten wel de staatsexamens meedoen; ze ontvangen dan ook geen subsidies. Maar nu wil men meer controle op deze scholen. Een maatregel om de ontsporingen van de moslimscholen aan te pakken, is meteen een handig middel om katholieke scholen te hinderen.


Reactie van Mgr Dominique Rey, bisschop van Fréjus-Toulon:






De vrijheid van onderwijs is in gevaar

De minister van onderwijs heeft een nieuwe onderwijshervorming aangekondigd. Die streeft ernaar om de staatscontrole op het onafhankelijk onderwijs 'hors-contrat' te vergroten om de radicalisering te bestrijden. Er zijn hier twee punten te maken. Ten eerste wijzigt men de mogelijkheid om scholen op te richten. Van een systeem van rapportage, gaat men naar een systeem van voorafgaandelijke administratieve toelating. Anderzijds wordt ook de pedagogische vrijheid beperkt. De onafhankelijke scholen moeten de educatieve richtlijnen van het openbaar onderwijs volgen.

Wat vindt de Katholieke Kerk van deze hervorming?

Kardinaal Ricard heeft verklaard dat hij vindt dat de 'vrijheid van onderwijs in gevaar is'. De Kerk heeft altijd het fundamentele recht op de vrijheid van onderwijs verdedigd. Dat wordt beschermd door de grondwet. In akkoord met de woorden van de kardinaal, zijn de bisschoppen ongerust en erg gereserveerd over deze wet. De strijd tegen de radicalisering is een legitiem doel. Maar dit kan worden gedaan zonder dat de vrijheid wordt opgeofferd.

Wat zegt de sociale leer van de Kerk over de onderwijsvrijheid?

De Katechismus van de Katholiek Kerk heeft een fundamenteel beginsel gedefinieerd: 'ouders zijn de belangrijkste en eerste opvoeders van hun kinderen' (CKK 1653). Het compendium van de sociale leer van de Kerk herinnert er tevens aan dat de 'politieke en wetgevende handelingen de effectieve keuzevrijheid in de opvoeding van kinderen moet garanderen (CSLK 253).

Wat is de impact van deze hervorming?

Die is zeer groot, en gaat verder dan alleen het 'hors-contrat' onderwijs. Het Katholieke onderwijs 'sous-contrat' verzet zich ook tegen deze hervorming. Steeds meer van de scholen 'sous-contrat' openen klassen zonder contract. Dat gebeurt als een school meer leerlingen heeft en de staat weigert om nieuwe klassen toe te staan. Het gaat er ook over als men onderwijs wil organiseren met programma's die het ministerie niet voorziet, zoals het latijn, de taal van de Kerk.

Wat zijn de andere oplossingen?

De huidige regeling op de opening van scholen laat niet zomaar alles toe. De wet staat de staat toe om de scholen en voorzieningen op korte termijn te sluiten. De minister heeft de sluiting van vijf scholen aangekondigd. Het volstaat dus om gewoon meer inspecties te organiseren om radicalisereing tegen te gaan.

In het huidig klimaat heeft ons land nood aan verzoening en de verdediging van haar vrijheden, en niet het heropenen van een nieuwe schoolstrijd.




---------

Zo antwoordt een bisschop op staatshervormingen en poging tot inmenging in het Katholiek onderwijs.
En de Vlaamse bisschoppen?  ....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten