maandag 27 mei 2019

Waarom Sacramentsprocessies: Felix Timmermans

Felix Timmermans beschreef in zijn boek "Pallieter" meesterlijk de sfeer en indrukken rond de processie.

We citeren:
"En daarna in een zeer-ogend geschitter van zonbeschenen goud, omgeven van gezangen en belgerinkel en zoeten wierooksmoor, kwam de Baas van hierboven de processie sluiten. Iedereen ging op zijn knieƫn zitten en vouwde de handen saam. Vier mannen in het rood staken de gouden baldakijn omhoog waaronder de pastoor, in gouden koorkap, de blinkende remonstrantie, met het Heilig Brood erin, voor zijn gezicht hield. Zijn ogen waren toe, zijn blinkend kletshoofd stak een beetje boven de hoge stijve kap, en zijn lange, witte sluikharen waaiden nevens zijn oren.
En traag ging de processie voort onder het weelderig groen der hoge vestebomen. De zon scheen erover en de koleuren blonken als diamant. De wind speelde met de kleren en klapperde in de vlaggen. De muziek ruiste, de bellen rinkelden, en de klokken galmden den groten feestdag in de lucht.
Pallieter was door al dien eenvoud waaronder zo'n groot geloof blonk, zo geroerd, dat er een krop van in zijn keel kwam.
'Kom' zei hij, 'we gon 't er oek achter'. De wierook hing nog blauw en geurend in de bomen en er was een reuk over de aarde als een balsem."




1 opmerking: