dinsdag 7 mei 2019

Maak de biecht weer beschikbaar

Vertaling van een ingestuurde brief in de Catholic Herald:

Ik wil graag de commentaar van Dr Holly Ordway (12 april) onderstrepen over de biecht - crisis.

Ik woon nu in Antwerpen, België, waar de biecht, door een tekort aan priesters en mogelijk een tekort aan boetelingen, enkele op aanvraag mogelijk is. Tot 2 jaar geleden was er in de Kathedraal enkel biechtgelegenheid in de Goede Week, maar nu is het oop weekdagen 30 minuten voor de 16.00 uur Mis mogelijk. Gereguleerde biechtgelegenheid is enkel beschikbaar in St Jacob iedere zaterdag tijdens 2 uur - in nederlands, engels en frans.

In een kathedraal met zo vele bezoekers zou het mogelijk moeten zijn om dagelijks biecht aan te bieden in meerdere talen, en zo ook bezoekers aantrekken die geïnspireerd raken door wat ze zien. Maar, met slechts 3 priesters in de kathedraal hebben ze te weinig tijd en mogelijkheden hiervoor.

De situatie in de Verenigde Staten is veel beter. In Chicago is er in St Peter's in the Loop iedere dag gedurende 10 uur biechtgelegenheid en op zaterdag 4 uur. Mensen lopen gewoon langs en weten dat ze er een priester kunnen spreken. Dat is gewoon een verre droom voor de meeste Europese landen.

Het is vreemd om zo veel mensen ter Communie te zien gaan op zondag in Antwerpen en toch is het hoogst onwaarschijnlijk dat ze recent naar de biecht zijn geweest, gezien het gewoon niet beschikbaar is.

E. McA.
Antwerpen, België



------

In de Kathedraal en Basiliek van Hasselt is er enkel biechtgelegenheid op aanvraag.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten