zaterdag 23 december 2017

Paus Franciscus: Breng vrede in de wereld: Ga biechten!

Laat ons ons eigen huis opruimen in ons hart met Kerstmis, zodat we vredevol en gelukkig worden.

Ga biechten opdat Kerstmis een tijd van vrede in ons hart kan worden, zei paus Franciscus aan Vaticaanse bedienden en hun families.

'Gisteren ging ik biechten voor Kerstmis ... en dat deed me goed,' zei hij de werknemers tijdens een speciale audiƫntie in de Paulus VI aula op 21 december.

In een traditie die in 2014 begon, nodigde de paus mensen die werken in het vaticaan uit samen met hun families en huisgenoten, voor pre-Kerstmis groeten. De jaarlijkse meeting is er naast de al langer bestaande jaarlijkse ontmoeting met de leden van de Romeinse Curie - de medewerkers van de centrale administratieve diensten van de Kerk - en de kardinalen die in Rome leven, en de leden van het pauselijke huishouden.

Op weg naar de audiƫntiehal zegende de paus en knuffelde en 'high-fived' heel wat kinderen die kwamen kijken. Sommige gaven geschenkjes of briefjes voor de paus, die zijn 81ste verjaardag vierde op 17 december.
De paus dankte de medewerkers omdat ze een belangrijk deel uitmaken van de universele missie van de Kerk, en om die 'trein te doen bollen' die het vaticaan, de Heilige Stoel, is met al haar problemen.

[...]

De paus spoorde allen aan die een moeilijke tijd doormaken of een crisis, om nooit ruzie te maken voor de kinderen. Ouders zien vechten doet de kinderen lijden, en ze begrijpen vaak de omstandigheden achter de argumenten niet.

'Let goed op de families' zei hij, omdat ze 'een immens juweel zijn'.

Paus Franciscus herhaalde dat vele werknemers hem hadden horen spreken over roddel op verschillende toespraken, en hij herhaalde dat dat heel belangrijk was. Hij vroeg werknemers, en zeker zij die een goed voorbeeld moeten geven, om 'op hun tong te bijten' in plaats van mensen neer te halen.

En tot slot vroeg de paus opnieuw om vergeving, omdat 'Ik vraag vergeving omdat we niet steeds een goed voorbeeld geven'.

Met 'wij' bedoelde hij de clerus en ook zichzelf, omdat hij ook soms zijn geduld verliest.

'Er zijn fouten die we als clerus maken in het leven, zonden, onrechtvaardigheden, of soms behandelen we mensen slecht, (we zijn) een beetje neurotisch.' zei hij. 'Vergeef ons voor alle voorbeelden die niet goed waren.'

En, zo zei hij hun, wees niet bang om vergiffenis te vragen, en te biechten te gaan als hun geweten het ingeeft.'

Het Kerstseizoen 'is een goede tijd om vrede in onszelf te weeg te brengen. We zijn allemaal zondaars. Elk van ons.' zei hij.

'Laat ons ons huis goed opkuisen met Kerstmis om gelukkig en vredevol te worden.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten