zondag 5 februari 2017

Nieuwe devotie in de Kathedraal: aanbidding van de Heilige Staak. :-)

Zoals iedereen weet is onze kerkraad en parochie erg bezorgd om eigentijds te zijn. Vandaag zien we dan ook deze heilige Staak in de plaats van de Virga Jesse staan.
Het is altijd wat moeilijk met eigentijdse kunst, in de zin dat het niet mooi moet zijn en je moet ook niet weten wat het betekent zonder uitleg. Maar laat ons eens proberen: volgens mij stelt het de twijg van Jesse voor. Een eigentijdse voorstelling dus van Maria en de stamboom van God, allicht ge├»nspireerd door het logo van de Virga Jesse feesten. Alleen de gouden ballen ontbreken.
                                                                                                                                                                                

Kaarsen en bloemen voor de heilige staak
 
 
Het 'processiebeeld' van de Virga Jesse, moe van altijd op dezelfde plek te staan, gaat de volgende dagen op stap: 3-5 februari in godsheide, 5 februari in Stevoort, 11 februari Zonnestraal, 12 februari Martinus, Banneux en Kiewit 11-12 februari, St Elisabeth demerstraat 14 februari, Kuringen 25-27 februari, 19 maart St Lambrechts Herk, 16 maart Katharinadal, 20-21 maart Salvator rusthuis, 6 mei Kiewit Heide.
Het is niet bekend of de Virga Jesse zich ook met de Jessa-mobiel verplaatst.
 
Vermits ze volgens het parochieblad op 11 februari zowel in de Zonnestraal, Catharina als Banneux zal staan, zal er zich dan een mirakel van bilocatie of trilocatie voltrekken;
De vraag is natuurlijk of we dat oude beeld nog terugwillen in de Kathedraal, als we zo lang van deze eigentijdse voorstelling mogen genieten.
 
En zou men al aan slachtofferhulp hebben gedacht voor de ├ęchte Virga Jesse die straks bijna een jaar in een koffer is gestopt? Volgens mij krijgt men daar toch complexen van om een jaar in een donker hokje te zitten met een kind op de arm, nadat men eeuwen lang met gelovigen heeft kunnen spreken? Straks ontwikkelt ze pleinvrees of autisme ... durft ze dan nog wel mee in de ommegang? En een gouden roos wordt haar ook al ontzegd ... Zouden ze haar wel vitamine D hebben gegeven? En altijd in het donker geeft een winter-depressie.
 
WE WANT THE REAL VIRGA JESSE BACK
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten