vrijdag 23 december 2016

Kerstbrief 2016 van Mgr Hoogmartens




Goede vrienden,

Met Kerstmis vieren wij de geboorte van de Heer, door wie de geschiedenis eens en voorgoed een andere wending kreeg. Onze God is geen verre God. Hij kwam ons naderbij doorheen de wondere geschiedenis van Israël. Hij toonde zich helemaal in Jezus, God-met-Ons, Immanuël. Het is vanuit Hem dat wij in het jubileumjaar van 50 jaar bisdom Hasselt kunnen zeggen: "Wij zijn geen dolers, maar pelgrims, Gods volk onderweg."

Als wij Kerstmis zullen vieren met onze parochie en met onze familie lijken mij twee dingen zeer belangrijk:

1 - Als christenen mogen wij niet helemaal opgaan in de commerciële sfeer die rond Kerstmis wordt geschapen. Dan verwordt Kerstmis immers tot een romantisch samenzijn zonder veel inhoud en diepgang. De liturgie brengt ons met Kerstmis tot het geheim van Gods nabijheid. Laten wij daarom met onze familie en met onze christelijke gemeenschap, volgens de mogelijkheden die wij hebben, Kerstmis waardig vieren, met de liturgie die erbij hoort. Mooie liturgie brengt altijd vrede in ons hart. Het is de vrede die van God komt ...

2 - Op een christelijke wijze Kerstmis vieren heeft echter nog een andere belangrijke dimensie. Het mysterie van Gods nabijheid is onlosmakelijk verbonden met Zijn liefde en met de oproep van Jezus om de ander lief te hebben als onszelf. Het is goed om met Kerstmis de arme, de eenzame en de gebroken mens voor ogen te hebben. Wij, die zelf soms arm zijn, eenzaam of gebroken, hebben immers het vermogen om anderen lief te hebben als onszelf. Het mysterie van Kerstmis wordt pas ten volle beleefd door wie rond Kerstmis ook concrete stappen zet om een mens die op een of andere wijze arm is, ook echt nabij te komen.

Ons Kerstmis-vieren zal altijd ook heel gewoon zijn. Wij zullen het beleven zoals altijd, met mensen die we goed kennen of ook soms alleen. Ik wens u van harte iets van de vrede toe die Jezus heeft gebracht. De herders van toen hebben de engel herkend. Word ook jij vanuit Kerstmis wat herder voor anderen!

Zalig Kerstmis!

+ Mgr Patrick Hoogmartens

Geen opmerkingen:

Een reactie posten