donderdag 10 november 2016

Merci, Dankuwel, Mgr Jousten!

Gisterenavond had de lezing plaats van Mgr Jousten, ere-bisschop van Luik, over de 'reële aanwezigheid van Christus in de Eucharistie'. Ondanks het vreselijke regenweer, waren toch heel wat mensen opgekomen voor een heel mooie, en duidelijke conferentie.
Hoewel een vertaler voorzien was, sprak Mgr Jousten in accentloos nederlands over de aanwezigheid van de Verrezen Heer doorheen al de onderdelen van de H Mis.
Tal van kleine puntjes en woorden in de liturgie werden aangewezen om te wijzen dat de priester in de Eucharistie werkelijk de Verrezen Heer tegenwoordig stelt, vandaar ook het belang van priesters in de Katholieke gemeenschap.

Enkele fragmenten:

"De sacramentele dimensie van het voorgaan in de Eucharistie is 'hoorbaar' en dus uitgedrukt doorheen begroetingen tijdens de H Mis. Het is iets totaal anders dan een goedendag, laat staan een vraag. Laat ons even stilstaan bij het antwoord van het volk: 'en met uw geest' [op de begroeting 'de Heer zij met U']. Dit wat eigenaardige antwoord is rijk aan spirituele betekenis: het volk wenst boven alles dat de Verrezene de celebrant begeestert in de meest spirituele dimensie van zijn wezen, opdat de liturgische handeling vruchtbaar zou zijn. In de Oosterse Kerk onderlijnt men dat met nadruk en hoopt men dat de Geest die gekregen werd bij de wijding in de persoon aanwezig zou zijn."

"In het Woord is Christus werkelijk tegenwoordig. De verkondiging van het Evangelie wordt omringd door het zingen van het Alleluia en bij plechtige missen van wierook. Het Woord zal ook worden gesproken op het moment van de instellingswoorden. Het is de werkelijke aanwezigheid van Christus in het Woord die alle zin geeft aan de werkelijke aanwezigheid in het brood en de beker wijn. En de communie van het brood en de beker is als de voltooiing van de communie van het Woord van Christus. Net zoals de leerlingen van Emmaüs herkennen we de levende Heer als aanwezig in het brood (en de wijn) omdat hij ons de Schriften opent. In de Mis is het Evangelie onmisbaar. De lezing van het Evangelie is een apostolische getuigenis, op een vertellende toon, van de actieve aanwezigheid, van de beslissende handeling van God in Jezus Christus."

"De aanwezigheid van Christus is een actieve en dynamische aanwezigheid, die ons de Eucharistie doet vieren met een actieve deelname. Dat wil zeggen: De Heer wil ons bewegen, ons raken met Zijn Woord en wil ons Ja doen zeggen aan zijn leven, zijn dood en zijn verrijzenis door het Eucharistische brood te nemen en te eten. Kortom, Hij wil ons geloof, onze hoop en vooral onze liefde voeden."

De bisschop eindigde zijn lezing met 'Maranatha! Kom, Heer Jezus, Kom!

Mgr Jousten zal in mei volgend jaar, in het kader van de Virga Jesse Feesten, spreken over de hoop op 10 mei in de Universiteit Hasselt - Oude Gevangenis.

Na de lezing van Mgr Jousten werd kort het programma van de broederschap voor de viering van 700 jaar Sacrament van Mirakel voorgesteld. En daarbij werd ook een kunstwerk van Bas Meeuws onthuld, dat hij maakte op vraag van de Sacramentsbroederschap. De Broederschap wilde hiervoor aansluiten bij de Katholieke en Vlaamse traditie om portretten van Heiligen, Maria, maar ook het Heilig Sacrament figuurlijk 'in de bloemen' te zetten. Een traditie die hoogtij voerde bij Jan Breughel (de fluwelen Breughel).
Met fototechnieken bracht Bas Meeuws op die manier een ode aan het Sacrament van Mirakel. In dit fotokunstwerk worden de Mirakuleuze Hostie en de 'oudste monstrans ter wereld' terug bij elkaar gebracht en door fauna en flora geëerd. De achtergrond is een van de biechtstoelen van de Kathedraal.

Het mooie van dergelijke werken is dat flora uit heel verschillende seizoenen bij elkaar wordt gebracht in een werk, wat in werkelijkheid nooit mogelijk zou zijn. Vaak werd ook dezelfde bloem in verschillende stadia van haar bloei, in eenzelfde werk gebruikt. En natuurlijk waren die schilderijen in de Hollandse gouden eeuw geliefd door de 'vlammende tulpen' erop te zetten.

Alvast heb ik er ook van geleerd dat engelen op biechtstoelen steevast wenen en droevig kijken, wat voor deze feestelijke compositie moest worden 'gefotoshopt' om er 2 lachtende bengels van te maken.

De avond werd geëindigd met het avondgebed en een receptie in de dekenij. Dank aan allen die dit mogelijk maakten. Niet in het minst aan E.H. Jan Philippe voor zijn tussenteksten, en die het PowerPointscherm opstelde, en de vertalingstoestelletjes ging halen, en ook weer moest terugbrengen.


Mgr Jousten

Mgr Hoogmartens en Bas Meeuws bij het nieuwe fotokunstwerk.

Karel Phlips, penningmeester van de broederschap, introduceert Mgr Jousten

E.H. Jan Philippe spreekt over het waarom van de viering van 700 jaar Sacrament van Mirakel








Geen opmerkingen:

Een reactie posten