zondag 5 juni 2016

Teseum: reliekschat van Tongeren

zie: http://teseum.be/

Vaandel voor de Tongerse Sacramentsprocessie, opgehangen in het nieuwe Teseum.


Dit weekend werd in Tongeren, de nieuwe locatie van de reliekschatten van de Basiliek geopend in de omgang. Een heel mooi museum is het geworden, met veel uitleg, ook voor wie niet vertrouwd is met de Katholiek tradities, vaatwerk, en beelden. Met de beroemde koorboeken van Tongeren, de reliekschat, en het beeld van Maria, Causa Nostrae laetitae (Bijna zo mooi als Hasselt.).

Uiteraard waardeerden we erg dat de tentoonstelling opent en eindigt met een monstrans. Want 'alle Tongerse processies sluiten met een monstrans. In een monstrans bevindt zich in het midden de Hostie, de kern van het Katholieke geloof: de Hostie is het Lichaam van Christus, de redder van het mensdom. Dat verdient een luisterrijke toning, bijvoorbeeld tijdens processies in een monstrans. Het Heilig Sacrament, noemen we dat. Daarom eindigen alle Katholieke processies met het Allerheiligste.' Zo zegt het de audiogids.

De oudste, de wijste, zullen we maar zeggen. Chapeau.

De Zevenjaarlijkse Processie van Tongeren. Eindigend met het Allerheiligste Sacrament. Dat is nu eenmaal zo in Katholieke processies.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten