zaterdag 19 maart 2016

Boodschap bij het Feest van St Jozef - door Mgr Egan, bisschop van Portsmouth


Brief van Mgr Egan

Aan alle vaders van families in ons bisdom

Op het feest van St Jozef, 19 maart 2016

 

Beste christelijke papa’s,

 

Vandaag op het feest van St Jozef, wil ik een klein berichtje sturen aan alle papa’s van families in ons bisdom, met waardering en aanmoediging.

 

Op de eerste plaats, een Gelukkige feestdag! Net zoals jullie in je familie, speelde St Jozef een cruciale rol in de Heilige Familie van Nazareth, door te zorgen voor Jezus, de Zoon van een Vrouw die hij zo liefhad, vooral in die verborgen jaren van het gewone leven van Jezus en zijn opvoeding. Net zoals de zorg, vreugde en fierheid die jullie vinden in jullie kinderen, hield St Jozef het pasgeboren Kind in zijn armen, en leidde Hem toen Hij leerde lopen, speelde met Hem in Zijn kindertijd, en hielp Hem als tiener. Hoewel niet zijn biologische vader, gaf Jozef Jezus een vaderlijke liefde en zorg. Hij gaf Hem een inspirerend voorbeeld van een man te zijn. Hij leerde Hem een vak, de waarde van werken, hoe de kost te verdienen en een familie te onderhouden. Hij maakte Hem vertrouwd met het culturele en religieuze leven van zijn tijd. En bovenal zal Jezus in die zelf-opofferende vader-zoon relatie die zo diepe zat in deze fundamenteel goede man, wat herkend hebben van de schoonheid en pracht van Zijn Hemelse Vader.

 

Vandaag is het vader-zijn, net als het huwelijk, in crisis. Tot grote droefheid van iedereen die er bij betrokken is, eindigen 42% van de huwelijken in een scheiding. Sommigen beweren dat het OK is om samen te wonen zonder getrouwd te zijn. Maar samenwonen is geen alternatief gezien de duur dat koppels zo samenleven gemiddeld twee jaar is. Ongeveer 50% van alle kinderen worden buiten het huwelijk geboren en veel kinderen wonen in huizen met een single-ouder. 92% van deze alleenstaande ouders-gezinnen zijn moeders en meer dan een miljoen kinderen in het Verenigd Koninkrijk hebben geen contact met hun vaders. Het is dus geen overdrijving dat het vaderschap in crisis is.

 

Net zoals iedere vrouw, gehuwd, celibatair of single, de natuurlijke roeping heeft om moederlijk te worden, zo heeft ook iedere man, gehuwd, celibatair of single, de roeping om vaderlijk te worden. Meer nog, zoals Paus Franciscus heeft gezegd, heeft ieder kind het fundamentele recht om opgevoed te worden door een moeder en een vader. Inderdaad, ieder kind heeft het recht om op te groeien in een stabiele familie die een goede omgeving kan bieden voor hun emotionele groei. Het verlaten van de traditionele religieuze cultuur van familie en huwelijk – een liefdevolle, monogame relatie van een man met een vrouw met de procreatieve bedoeling om kinderen op te voeden – heeft een revolutie met zich meegebracht, zegt Paus Franciscus, dat een ‘spirituele en materiële verwoesting heeft met zich mee gebracht van ontelbare menselijke wezens, vooral de armsten en de meest kwetsbaren.’ We hebben een nieuwe menselijke ecologie nodig. We moeten onze waardeschaal onderzoeken om een goede balans in onze levens te vinden. We moeten er bijvoorbeeld op letten dat ons werk, en de druk die dat kan geven op onze tijd en energie, niet de belangrijkste dingen in het leven opzij mogen drukken zoals de relatie met God, ons familieleven en onze relatie met onze vrouw en kinderen.

 

Deze maand zal Paus Franciscus het lang-verwachtte document publiceren dat de twee recente synodes van bisschoppen over de ‘Roeping en Missie van de familie in de Kerk en de moderne wereld’ zal samenvatten. Zodra het verschijnt zal het online beschikbaar zijn op de vaticaanse website, en ik moedig jullie aan om het goed te bestuderen. Bidt alstublieft voor de families in ons bisdom en vooral voor hen die moeilijkheden hebben. Bidt ook dat onze gemeenschap terug opnieuw het Goede Nieuws van Christus over de complementariteit van de man en de vrouw, over de roeping tot het huwelijk, en over de vreugde van de christelijke familie mag horen. In de cultuur van vandaag is een grote strijd bezig tussen twee radicaal verschillende visies op wat het is om mens te zijn. Zijn we enkel hogere dieren, biologische machines, objecten die voor plezier gemanipuleerd kunnen worden, tot profijt, tot macht? Of zijn we iets fundamenteel anders, personen die gerespecteerd moeten worden, schepsels met grenzen, mensen met een waardigheid en roeping?

 

In deze strijd is St Jozef, verdediger van het Leven en Patroon van het huwelijk, een stralend licht en een lichtend voorbeeld. Deze maand van Maart is aan hem toegewijd. Het is heel goed dat zijn naam nu is toegevoegd aan elk van de vier grote Eucharistische gebeden van de H. Mis. Waarom vragen we zijn gebeden niet vaker? Waarom geen beeltenis van hem in huis halen? Waarom helpen we niet om een ‘St Jozefs tafel’ aan te richten voor de armen en hen die het huis niet kunnen verlaten? Inderdaad, waarom roepen we zijn bescherming – St Jozef, bescherm ons – niet in als we op stap gaan met onze families?

 

Laat me eindigen met u allen te danken voor alles wat ge doet als vaders van families. Jullie ondernemen een God-gegeven missie, door een goed voorbeeld thuis te geven. Dank u om een missionaire volgeling van Jezus te zijn en van Hem te houden in de Eucharistie. Dank u om jullie Katholieke geloof te bewaren temidden van de complexe geseculariseerde cultuur.

 

Een gelukkige Goede Week en Pasen – moge God u zegenen door de tussenkomst van St Jozef!

 

In corde Iesu,

 

Bisschop Philip Egan, bisschop van Portsmouth

Geen opmerkingen:

Een reactie posten