zaterdag 31 december 2022

Dank u, Paus Benedictus XVI



Het leven van Joseph Ratzinger omvat bijna een eeuw (1927 – 2022). En het is een heel rijk leven geworden. Enerzijds heeft hij de ingrijpende gebeurtenissen van de twintigste eeuw in wereld en Kerk meegemaakt, anderzijds was zijn leven geworteld in de eeuwen Traditie van de Kerk. Twee dikke biografieën ( van Guerriero – 650 blz. - en Seewald – 1150 blz. -) geven een prachtig tijdsbeeld en gedetailleerd portret van dit bijzondere leven.

Ratzinger was een uiterst nobel mens, fijnzinnig, geleerd, bescheiden, intellectueel zeer begaafd, onvermoeibaar werkend, aandachtig voor degene tegenover hem … Hij was allereerst gelovige en priester. Hij stelde zijn vele talenten in dienst van de Heer, de Kerk en de waarheid. Talloze ambten en taken werden hem toevertrouwd. Men heeft weinig idee hoe overvraagd het bisschopsambt en later het pausambt kon zijn. Toch ging er een sereniteit van hem uit. Hij leefde en werkte op het ritme van de Heer.

Wie zijn complete werken voor zich ziet, inmiddels 13 banden van elk honderden bladzijden en sommige in meer delen (ongeveer 2 meter boeken), vraagt zich af hoe één iemand dit heeft kunnen schrijven. Want, om het zo te zeggen, elk woord, elke gedachte was weloverwogen en onderbouwd door voorstudie en overweging. Ratzinger, paus Benedictus XVI, is een kerkvader uit onze tijd. Hij lijkt op de grote heilige theologen, door hem vereerd en bestudeerd, Augustinus en Bonaventura. Evenals hen probeerde ook Ratzinger, paus Benedictus XVI in te gaan op actuele kwesties, maar altijd vanuit de Openbaring en de Traditie. En evenals hen dacht en theologiseerde hij vanuit zijn gebeds- en sacramenteel-leven. Hij leefde met God. Samen met Paus Johannes Paulus II was hij de juiste persoon om de Kerk en de wereld na het 2e Vaticaans Concilie, de goede weg te wijzen. Er leven nu nog weinigen die als hem alle nuanceringen en vaak verborgen rijkdommen van het katholieke geloof echt kennen.

Hij is dan ook niet te plaatsen in de oppervlakkige media-termen ‘conservatief – progressief’. Evenmin toont het van inzicht hem tegenover zijn opvolger te plaatsen en te suggereren, dat de emeritus paus plichtmatig zijn opvolger steunde. Wie iets weet van het geestelijk katholiek leven, en wie paus Benedictus een beetje kent, weet dat hij zich helemaal aan de Heer, de Kerk en dus ook de paus toevertrouwde. 

Emeritus Paus Benedictus XVI heeft zijn zending voltooid, als priester, als theoloog, als bisschop en paus, als emeritus paus die zijn lijden opdroeg voor de Kerk, de wereld en de vrede. Hij mag nu Jezus zien, Wie hij heeft nagevolgd in zijn leven en lijden en over Wie hij zo verrijkend heeft gepreekt en geschreven.

Ik ben altijd onder de indruk geweest van zijn serene houding, de helderheid van zijn geschriften, zijn overzicht, zijn katholiciteit en zijn kennis. Ook rond mijn katholiek worden, vele decennia geleden, waren zijn boeken een grote hulp. Elke bladzijde van zijn hand is verrijkend. De vele interview-boeken (ook nog als emeritus paus) werpen onverwacht licht op zoveel kwesties in de maatschappij en de Kerk, altijd met veel waardering voor wat goed is en veel hoop vanuit het vertrouwen op de Voorzienigheid. Hij was volgens mij de juiste paus op het juiste moment. Liet Johannes Paulus II vooral zien hoe mooi het katholieke geloof is, paus Benedictus XVI liet en laat in zijn geschriften zien hoe waar het is. Paus Franciscus laat zien hoe goed het is. Dus geen tegenstellingen, maar complementariteit, geleid door de heilige Geest. Kortom: veel om God voor te danken.
 

Goede God, Vader, Zoon en heilige Geest,
wij danken u voor het rijke leven van paus Benedictus XVI.
Moge het veel vruchten blijven dragen.
En geeft U hem toegang tot de vreugde van de Hemel
waar hij U mag aanbidden samen met Maria en de heiligen,
en een voorspreker mag worden voor ons. 

Heer, geeft hem de eeuwige rust,
en het eeuwige licht verlichtte hem
Dat hij moge rusten in vrede. Amen.



Pastoor J Smith, Leiden 


zondag 2 oktober 2022

Schrik van wijwater, maar niet van God: De herders van Vlaanderen ....

Commentaren op de 'moedige' beslissing van onze bisschoppen om de Catechismus van de Katholieke Kerk te herschrijven - of ten minste buitengewoon creatief te interpreteren: 

Deze commentaren worden niet vermeld op kerknet.be; het is allicht kenmerkend voor mensen die niet op zoek zijn naar de Waarheid om de andere visies te onderdrukken (maar het is ook mogelijk dat sommige nieuwsberichten niet door het ecologische glas van de milieu-neutrale bisschoppelijke paleizen met luchtverversing geraken ...)

https://catholicherald.co.uk/vatican-must-stop-belgian-bishops-blessing-same-sex-couples-says-cardinal-eijk/


https://www.kn.nl/verdieping/opinie/ook-vlaamse-bisschoppen-moeten-zich-houden-aan-de-kerkelijke-leer/   : opvallend voor Katholiek Nieuwsblad om Kardinaal Eijk weg te zetten als 'een opinie'. 


https://www.ncregister.com/cna/cardinal-eijk-same-sex-blessings-undermine-church-teaching-on-marriage-sexual-ethics


https://ewtn.co.uk/article-cardinal-arinze-explains-why-belgian-bishops-cant-bless-same-sex-couples/


https://www.lifesitenews.com/blogs/cdl-muller-condemns-belgian-bishops-push-for-same-sex-blessings-as-heretical-opposition-to-the-revealed-truth/


zaterdag 24 september 2022

En de muis, zij brulde

 Laat ons bidden voor de bisschoppen van Vlaanderen. Dat zij steeds het Evangelie onverkort mogen verdedigen en niet het hoofd buigen voor hedonisme en modernisme. 



donderdag 7 juli 2022

Aartsbisschop Rino Fisichella: Sacra 705 - 'I wish this event great success'

Aartsbisschop Rino Fisichella, hoofd van het eerste dicasterium van de Katholieke Kerk, dat van de Evangelisatie, schrijft ons naar aanleiding van het Symposium Sacra 705:

"The title of the symposium, "Beauty, Fountain of Evangelization", adequately expresses how the via pulchritudinis is a fundamental means for evangelization. Indeed, beauty captivates and creates a privileged form of contemplation that propels us to love and leads us to Christ. 

Wishing this event great success"

Iedereen van harte welkom dus voor de viering van 705 jaar Sacrament van Mirakel. Zie www.heiligsacrament.be .

Aanmelden kan via heiligsacrament@hotmail.be







zondag 3 juli 2022

Aanstaande donderdag 7 juli: aanbidding om 15 uur

 Op 7 juli is er het maandelijkse aanbiddingsuur om 15 uur in de St Quintinuskathedraal: van harte welkom!


dinsdag 14 juni 2022

Sacramentsdag 2022: Nu donderdag om 18,30 in de St Quintinuskathedraal


In Hasselt is er de H Mis voor Sacramentsdag om 18,30 uur in de St Quintinuskathedraal. 
Iedereen van harte welkom! 







 

donderdag 2 juni 2022

maandag 30 mei 2022

Bisdom Keulen: Sacramentsdag 2022



In Keulen, net als in heel wat Duitse deelstaten is Sacramentdag (donderdag) een officiële feestdag.

zie ook: 

 https://www.erzbistum-koeln.de/presse_und_medien/magazin/Feiertag-Fronleichnam-Bedeutung-des-Festes-und-der-Prozession/

zaterdag 28 mei 2022

Pinksternoveen bij de Zusters Zaden van het Woord:

U bent van harte welkom voor de negen avonden van de noveen tot de Heilige Geest, in voorbereiding op het Hoogfeest van Pinksteren.

Elke avond van 27 mei t.e.m. 4 juni om 19u30.

Adres: Clarastraat 1, 3700 Tongeren





dinsdag 24 mei 2022

It's that time of the year .... Corpus Christi: Sacramentsdag 16 juni 2022 - (1)

 Laat ons bidden dat we ook in Hasselt terug een Sacramentsprocessie mogen hebben op Sacramentsdag. Aan onze broederschap zal het niet liggen. Maar voorlopig kunnen we elders terecht: 



St Lodewijk en st Joseph in Leiden - NL: Zondag 19 juni: Sacramentsprocessie om 14.00 uur.


Tancrémont, Mis om 15 uur en aansluitend processie






zondag 22 mei 2022

Dixit Dominus

 



Vrijdagavond was er een prachtig, en kort, concert in de Kathedraal: Dixit Dominus en Laudate pueri Dominum van Händel. Echt prachtig.

Maar dan bedenkt iemand om de kooromgangen in rood licht te zetten. Erg kitcherig, en dat heeft noch de architectuur van de Kathedraal, noch het Vlaams radiokoor & Il gardellino nodig. Integendeel, het leidt de aandacht af, en ik hoop dat ze het in een toekomstig concert achterwege laten. Maar het voordeel is wel dat zo het monstrans-glasraam in rood licht baadt, wat wel toepasselijk is voor wie de geschiedenis van het Sacrament van Mirakel kent. Ieder nadeel heb zijn voordeel ...

zondag 15 mei 2022

SACRA 705: Aanbidding voor Priesterroepingen: 24 en 25 juli 2022

 


Het rigide pontificaat

Voor Europeanen was het allicht wennen, een Paus uit Zuid-Amerika. Allicht zijn er dan cultuurverschillen die we niet meteen kunnen waarderen. In de eerste dagen van het pontificaat kwam de paus niet opdagen bij een gepland klassiek concert, met de mededeling dat hij dat niet deed omdat hij geen renaissance-prins was met een hofhouding. De uitgenodigde gasten en het orkest dat hoopten de Paus te ontmoeten zullen het allicht wat weinig fijngevoelig hebben gevonden. Het mocht ons de wenkbrauwen wat laten optrekken, maar allicht was het een opstart-probleem. 

Maar dat zou het niet worden. De Paus mag zich geen renaissance-prins beschouwen, hij kreeg al snel de trekken van een Zuid-Amerikaanse Baron, met barmhartigheid voor die hem vleien en extreme hardheid voor wie hem voor de ene of andere reden niet aanstaan. Die wispelturigheid en grilligheid werden kenmerken. 

Waar Paus Benedictus XVI waarschuwde voor de agnostische staat die stilaan de dictatuur van het relativisme invoert, en totalitaire trekken krijgt die de Katholieke Kerk bedreigen, schijnt de Paus het relativisme met beide armen te omarmen, tot zelfs het relativeren van de dogma's en catechismus van de Kerk. Geen wonder dat het hoofd van de Jezuïeten orde generaal-overste Sosa sj, onbestraft mag zeggen dat ook het Nieuwe Testament onzeker is, want dat niemand Jezus Christus op zijn iphone heeft opgenomen. 

Zo schiet er van de Katholieke Kerk natuurlijk niet veel meer over, als men zowel de catechismus als het Nieuwe Testament relativeert. Gelukkig is er nog het sacrosancte laatste concilie. Alles wordt gerechtvaardigd met een verwijzing naar het laatste concilie. Alleen wie die teksten objectief leest, kan moeilijk uitkomen met de toestand van de Kerk zoals die er vandaag is. 

Uiteraard heeft men gelijk, omdat de teksten relativistisch zijn. Sacrosanctum Concilium legt duidelijke regels neer, maar relativeert die altijd in de laatste zin, door te stellen dat de lokale bisschop alles naar eigen behoefte mag aanpassen. Zo promoot men het latijn, maar laat het aan de lokale bisschop over om toch alles in de volkstaal te doen. Men promoot het gregoriaans, maar laat het aan de lokale bisschop over om het toch niet zo te doen. Het promoot dat ongeschikte kunst niet in de kerk mag komen, zeker niet als de kunstenaars een leven leiden dat flagrant in tegenspraak is met de kerk, maar de lokale bisschop kan anders beslissen. Resultaat voor het bisdom Hasselt: geen gregoriaans, geen Latijn, en Oosterhuis-liedjes alom. 

De liturgie is waarschijnlijk de plek waar de strijd het hevigste is op dit ogenblik. Maar een open discussie is totaal onmogelijk in de Kerk. Als men achteraf objectief kijkt naar wat er gebeurde in 1965-1970 dan moet men erkennen dat men de liturgie ook heeft willen aanpassen om de protestanten tegemoet te komen. Allicht in een oprechte en lovenswaardige hoop dat men de Kerk terug kon herenigen. Men heeft dus het offerkarakter van de Eucharistie, dat fysiek het meest naar voor kwam door het offer door de priester te laten opdragen op de berg van Golgota (en meest kenmerkend met de rug naar het volk) naar een protestantse 'setting' als maaltijd, proberen af te zwakken.

Dan moet men 50 jaar later ook erkennen dat het mislukt is. De Katholieke Kerk en de protestantse gemeenschappen zijn niet herenigd, en er is ook niet de minste aanwijzing dat dit zal gebeuren. Tenzij dan dat sommige Duitse bisschoppen verward zijn geraakt, en menen dat de Katholiek Kerk een onderdeel van de prostestante kerkgemeenschappen moet worden. Deze verwarde bisschoppen bekennen openlijk hun ongeloof in de aanwezigheid van Jezus Christus in de Eucharistie, en dat dus ook protestanten te communie kunnen gaan. [Nochtans zegt Jezus zelf in het Evangelie, dat wie niet eet van Zijn Lichaam en drinkt van Zijn Bloed,  het mag aftrappen uit de Kerk. Expliciet vragend aan zijn leerlingen: En gij, wilt gij ook gaan? ]

Meest bedroevend is toch wel wat in recente dagen gebeurde. Na het verbod op de oude ritus door de Paus vorige zomer, aangekondigd met een brief in termen die een Paus onwaardig zijn maar eerder geschreven zijn door een opgewonden kind dat zich misdaan voelt, is men erin geslaagd om een levend deel van de zieltogende Kerk van Europa te ontmoedigen, te beledigen en nodeloos te kwetsen. 

Een aantal moeders van priesters die de oude ritus waarderen en tot de essentie van hun priesterschap vinden, gingen op stap van Parijs naar Rome, weken aan een stuk stappen en bidden om de Paus te ontmoeten en hem als moeders te vragen om hun kinderen te beschermen en toe te laten om de Kerk verder lief te hebben zoals ze geleerd hebben en hun roeping te volbrengen waarin ze gewijd zijn. En dan slaagt de Paus erin om die vrouwen die 1500 km gestapt hebben ter wille van hun kinderen, geen audiëntie toe te kennen en even flauw te lachen en te zwaaien ... Wel dat gaat veel verder dan rigiditeit, dat is boertigheid, dat is een totaal gebrek van fatsoen, dat is ronduit vulgair. 

De Paus kan verschillen van mening (enkele dagen later hield hij een redevoering voor de Pontifical Liturgical Institute Anselmianum, daarbij uithalend naar iedereen die de oude ritus liefheeft), en denken dat zijn pontificaat van relativisme en onduidelijkheid, dat zijn pontificaat van groepen in de Kerk tegen elkaar uitspelen en tegen elkaar opzetten, dat zijn onbeschaamde zelfpromotie, dat zijn arbitrair oordelen zonder verantwoording af te leggen een groot succes is. De populaire pers is het helemaal eens met de paus en zwaait hem alle lof toe; de cijfers van afname van aantal gelovigen en priesterroepingen en de massale kerksluitingen spreken een andere taal. Maar wat hij ook doet: wie onbarmhartig is voor het smeken van moeders doet niet het werk van God.

Geef ons liever een renaissance-prins...

Dat ontslaat ons er trouwens niet van te bidden voor de Paus en de heilige Kerk. 


dinsdag 26 april 2022

2 mei: Processie naar de Virga Jesse Basiliek

Om 19 uur verzamelen aan de Kathedraal, met dan een processie naar de Virga Jesse Basiliek, om de meimaand goed te beginnen. 


Op 5 mei - eerste donderdag - is er zoals steeds aanbidding van 15 tot 16 uur in de Kathedraal. 



zondag 24 april 2022

Opnieuw priester neergestoken in Frankrijk

Opnieuw werd een priester neergestoken, terwijl hij de H Mis aan het opdragen was, in Nice, Frankrijk. 
De vorige aanvallen in Nice liggen nog goed in het geheugen, waarbij een gelovige en de koster werd omgebracht. Ook EH Jacques Hamel, blijft goed bij. En ondertussen werd ook E.H. Olivier Maire vermoord, door degene die de Kathedraal van Nantes in brand stak. Ook toevallig dat nu naar boven komt dat degen die EH Jacques Hamel vermoordden, ook plannen hadden om de Notre Dame in brand te steken [waarvan de politiek en politie nochtans terwijl de brand nog niet geblust was, al absoluut konden uitsluiten dat het om terreur ging].

En maar verder met ongebreidelde immigratie ... 


 

zaterdag 16 april 2022

donderdag 14 april 2022

Uren van de H Mis voor Pasen 2022 - Hasselt

 Paaswake 16 april 2022

18.30     St Rochuskerk - Paters minderbroeders

19          Rapertingen

20          Kathedraal

20.30     St Catharina

21          H Kruis


Paasdag 17 april 2022 - Hij is Verrezen  

           St Rochus - Paters Minderbroeders

           St Rochus - Paters Minderbroers

9.30       St Martinus

9.30       H Kruis

10          Virga Jesse Basiliek

10.30    St Catharina

11         Kathedraal

11         St Rochus - Paters Minderbroeders

11         H Hart

17.30    Virga Jesse Basiliek

18.30    St Rochus - Paters Minderbroeders

zondag 10 april 2022

Palmzondag: opening inschrijving voor de Pinksterbedevaart Parijs > Chartres

Op Palmzondag opent traditioneel de inschrijving voor de pinksterbedevaart 4-6 juni 2022 van Parijs naar Chartres. 

In deze tijd lijkt het wel of het schip van de Kerk water laat, en dreigt te kapseizen. Daarom is het goed om deze prachtige bedevaart mee te maken: duizenden en duizenden jongeren en volwassenen, met tal van kinderen die meelopen; met prachtige muziek; cameraderie; oprecht gebed, en complexloos Katholiek zijn. Zoals Charles Péguy bezong: het kleine meisje Hoop stapt met ons mee.

https://www.nd-chretiente.com/chartres-2021-2/inscription-au-pelerinage-de-chartres/

Een echte aanrader! Voor Vlaanderen is er een groep/chapitre 'OLV van Scherpenheuvel'. 





Missiecongres 2022

Enkele weken geleden ging in Brussel het 'Missiecongres 2022' door. 

Hierbij het verslag van EWTN - de lage landen. 

Zelf sprak ik er wat mensen van Night Fever: Maandelijkse aanbidding voor jongeren/studenten.  Laat ons hopen dat dat ook mogelijk wordt in Hasselt.




zondag 3 april 2022

deze week: Eerste donderdag: Aanbidding in de Kathedraal van 15-16 uur

Iedereen welkom in deze passieweken voor de aanbidding in de St Quintinus-Kathedraal voor de aanbidding van 15 tot 16 uur.


donderdag 31 maart 2022

vrijdag 1 april en zaterdag 2 april: 24 uur voor de Heer in de Virga Jesse Basiliek

 Zoals steeds in de vasten houden we 24 uur aan een stuk aanbidding in de Virga Jesse Basiliek, kapelstraat, Hasselt. 

De intenties zijn dit jaar: 


Kruisweg bidden we om 20 uur op vrijdag en zaterdag om 11 uur. 

Biechtgelegenheid zaterdag van 15 tot 16 uur. 




vrijdag 25 maart 2022

Kardinaal Pell: Er is geen Duitse versie van de 10 geboden.

 In een interview met K-TV, een duits Katholiek televisieagentschap, riep kardinaal George Pell op 11 maart 2022 de congregatie van de geloofsleer op om tussen te komen en publiek een oordeel te vellen over de expliciete verwerping van de Katholieke leer over sexuele ethiek door karinaal Jean-Claude Hollerich van Luxemburg, en bisschop George Bätzind, de voorzitter van de Duitse bisschoppenconferentie. 

De Australische kardinaal zei dat, hoewel hij de moeilijke situatie van de Duits-sprekende kerken verstaat met hun snel afnemend aantal gelovigen, is het enige antwoord om 'de beloften van Christus' te herontdekken en steeds meer de 'overgeleverde geloofsleer' te omarmen, en niet door de immer wisselende eisen van een hedendaagse seculiere cultuur te volgen. Zoals Paus Paulus VI zoveel jaar geleden al zei is dat een pad van zelf-destructie voor de Kerk. 

De dwaalleer verwerpt niet alleen de eeuwenoude judeo-christelijke doctrine tegen homosexuele activiteiten, maar ondermijnt en verwerpt de leer over het monogame huwelijk, de unieke band tussen een man en een vrouw. 

De buitengewone brief van de  Noordse bischoppenconferentie is een voorbeeld van de bijna unanieme verwerping van de bisschoppen over de hele wereld van deze vernieuwingen, maar een heldere veroordeling van Rome, is nodig. 

De Katholieke Kerk is geen losse federatie waarbij iedere nationale synode of vergadering en prominente leiders de essentiële elementen van de Apostolische Traditie kunnen verwerpen, zonder reactie daarteven. Dat mag geen normale of toegelaten situatie worden. Katholieke eenheid rond Christus en Zijn leer, vraagt eenheid over de belangrijkste elementen in de hiërarchie van de waarheden. 

Deze verwerping is een breuk, die niet compatibel is met de oude leer van de Bijbel en het Magisterium, en niet compatibel met enige wettige doctrinaire ontwikkelingen. 

De kardinaal besloot respectvol met een nieuwe vraag aan Rome voor tussenkomst. 

Niet een van de de Tien Geboden is facultatief; Allen moeten ze gevolgd worden, ook door zondaars. We kunnen geen speciale Australische of Duitse versie hebben van de Tien Geboden. Evenmin kunnen we Bertrand Russell volgen, een engelse atheïstische filosoof die suggereerde dat de Tien Geboden zijn als een examen - waarbij men maar zes op de tien vragen moet beantwoorden. 

Christus heette zondaars welkom en sprak met hen, maar riep hen op tot bekering. Dus kan een Mis voor een speciale groep wel een goed ding zijn, als de leer van Christus er helder wordt voorgesteld, de noodzaak voor berouw wordt gepredikt, en het Sacrament van de biecht regelmatig beschikbaar is. 


woensdag 23 maart 2022

25 maart 2022; Feest van de Onbevlekte Ontvangenis: Toewijding van Rusland aan het Hart van Maria, om 17 uur in de Kathedraal.

 Aanstaande vrijdag, 25 maart, zal paus Franciscus tijdens een boeteviering in de Sint-Pietersbasiliek in Rome Rusland en Oekraïne toewijden aan het Onbevlekt Hart van Maria.

Overal ter wereld zal hiervoor gebeden worden. Ook de Belgische katholieke Kerk sluit zich hierbij aan. In alle katholieke kerken en gebedsplaatsen van ons land wordt voor vrede in de regio gebeden sinds de spanningen tussen Rusland en Oekraïne hoog opliepen en vervolgens de oorlog uitbrak.
Wij nodigen iedereen uit voor het ‘Gebed om vrede’ waarin bisschop Patrick Hoogmartens zal voorgaan, nu vrijdag om 17.00u in de kathedraal.

dinsdag 15 maart 2022

Brief van de Scandinavische bisschoppen aan de Duitse bisschoppen

Brief aan de voorzitter van de  Duitse bisschoppenconferentie, Mgr Georg Bätzing,

Beste broeder, 

De Scandinavische bisschoppenconferentie is deze week in vergadering, net zoals de Duitse bisschoppen. Ze sturen hartelijke groeten uit Tromso, en zenden u en al uw Duitse collega's ons gebed voor uw ontmoeting in Vierzehnheiligen en voor de steeds complexere pastorale en sociale uitdagingen van onze tijd. 

Er zijn diepe banden tussen de Katholieken van onze landen met de Katholieke Kerk van Duitsland. Het herstel van het Katholiek leven na de reformatie was hier mee mogelijk door de hulp van Katholieken uit Duitsland. Een aantal bisschoppen, vele priesters, en ontelbaar religieuze zusters hebben hun leven gegeven voor de missie in het Noorden. Door hun getuigenis van Christus en hun liefde voor de Kerk hebben ze de grondslag gelegd waarop wij nog steeds bouwen. De financiële steun van de Duitse Kerk blijft tot op de dag van vandaag vitaal voor het Katholieke leven in de Scandinavische landen. Voor dit alles: mag God u rijkelijk belonen!

De Kerk staat wereldwijd voor zeer grote uitdagingen. Het is natuurlijk noodzakelijk dat wij als bisschoppen ons idee geven over hoe die moeten aangegaan worden opdat we trouw blijven aan Christus, om tegemoet te komen aan de noden van de vrouwen en mannen van deze tijd, en de waarheid van ons geloof mee te delen. 

Los daarvan, maken we ons ernstige zorgen over de richting, de methode en de inhoud van het synodale pad van de Kerk in Duitsland. We realiseren ons dat de drang naar verandering voortkomen tegen de achtergrond van de concrete Duitse situatie. Maar noch de onderwerpen, noch de verwachtingen die door sommigen gecreëerd worden, zijn exclusieve Duitse bezorgdheden. De verschrikkelijke wonde die werd veroorzaakt door het misbruik, schreeuwen het uit voor genezing. Het is een zaak aan ons allen om een antwoord te geven. Wij willen antwoorden. Alles moet gedaan worden om het lijden van de slachtoffers te erkennen en om toekomstig misbruik in de toekomst te voorkomen. Dat is een zaak van rechtvaardigheid, een Christelijke noodzaak. Het gaat zeker ook om de geloofwaardigheid van de Kerk. 

De Heilige Vader vraagt de hele Kerk voor een synodale zoektocht naar het leven-gevend potentieel van het hedendaagse leven en werk van de Kerk. Dat proces vraagt om een radicale bekering. Eerst en vooral moeten we de beloften van Jezus herontdekken en verkondig hem als onze bron van vreugde, vrijheid en groei. We worden gevraagd om geheel en onverkort de geloof door te geven dat ons werd toevertrouwd door de Kerk, met dankbaarheid en verering. Over de hele wereld stellen een aantal Katholieken vragen bij de levensstijl en vorming van priesters, de rol van vrouwen in de Kerk, de opvattingen over de menselijke sexualiteit, etc. In de rechtmatige zoektocht naar antwoorden voor de vragen van deze tijd, moeten we niettemin respect hebben voor de grenzen aan sommige onderwerpen en de onveranderbare aspecten van de leer van de Kerk. 

Het is altijd zo geweest dat ware hervormingen in de Kerk uitgaan van de Katholieke leer geworteld in de goddelijke Openbaring en de authentieke traditie, door die te verdedigen, uit te doen groeien en haar geloofwaardigheid te vertalen in een waar leven - niet vanuit de overgave aan de Zeitgeist. Hoe veranderlijk de Zeitgeist is, is iets dat we dagelijks ondervinden. 

Het wereldwijde synodale proces heeft grote verwachtingen geschapen. We hopen allemaal voor een revitalisatie van het Katholiek leven en de missie van de Kerk. Er is echter het gevaar dat als we opgesloten blijven in bepaalde paradigma's van denkprocessen en structurele veranderingen, we de Kerk beginnen zien als een project, een object van ons handelen. Het synodaal proces veronderstelt het beeld van de Kerk als het volk van God op weg. Het is duidelijk dat zo een volk intelligent moet worden georganiseerd. 

Maar 'het volk van God' is maar een van de vele beelden waarmee de traditie de natuur van de Kerk beschrijft. Als we willen dat onze synodale onderscheiding vrucht draagt, dan moet het verrijkt worden door die andere dimensies. Het lijkt ons dan ook essentieel, zeker op dit ogenblik, om te kijken naar het sacramentele mysterie van de Kerk. Hoe kunnen we vandaag de Kerk beschouwen en ervaren met verwondering als corpus mysticum, als Bruid van Christus, als mediatrix van de genade? De Kerk kan onmogelijk gedefinieerd worden als een zichtbare gemeenschap. De Kerk is een mysterie van gemeenschap: Gemeenschap van het mensdom met de Drie-ene God, gemeenschap met de gelovigen, gemeenschap met de particuliere Kerken met de opvolger van Petrus. 

We zien dat vele Katholieken die het leven van onze parochies en gemeenschappen dragen instinctief dit sacramentele mysterie beseffen maar daarom niet noodzakelijk degenen zijn die graag vragenlijsten invullen of groepsdiscussies doen. Laat ons niet vergeten, in de context van het synodale proces, dat hun getuigenis ook meetelt. 

Juist nu; nu Europa zo diepe verdeeldheid kent, en dreigt te exploderen, zegt we opnieuw: we hebben een hoger criterium voor onze eenheid nodig: Christus alleen is onze hoop! In Zijn naam is de Kerk geroepen om 'een blijvende en zekere bron van eenheid hoop en verlossing voor het hele menselijke ras te zijn' (Lumen Gentium, 9). Alleen als het kerkelijk leven geworteld is in Christus, alleen als we tenvolle de openbaring leven, kunnen we voldoen aan onze roeping; We kunnen moeilijk een nieuwe kracht van Katholiek leven verwachten, als die moet volgen op een verarming van de inhoud van ons geloof. 

We zijn overtuigd dat de Kerk van Duitsland, ook al geplaagd door zoveel crisissen, een kiem van heropstanding draagt. We zijn allen geroepen, net als op de eerste dag van het Evangelie, tot radicale bekering en heiligheid. Met dankbaarheid denken we aan de grote Duitse heiligen, de theologen die ons leven verrijkt hebben, en de groepen van Duitse missionarissen die tot op de einden van de aarde in verborgen nederigheid hun werk deden. We zijn zeer dankbaar voor de generositeit van de Duitse Katholieken, die wereldwijd zoveel leed hebben gelenigd en groei hebben mogelijk gemaakt. Vanuit die geschiedenis zal ook het zaad van zegen opspringen voor deze dag. 

We hopen en bidden dus, dat het geloof dat ons werd gegeven, de genadevolle transfomerende leven in Christus, zal aanwezig blijven in de Kerk, ook in het licht van een maatschappij die een enorme transformatie doormaakt. 

We wensen u en uw collega's in de Duitse bisschoppenconferentie veel moed en hoop om de eenheid te bewaren. We blijven broederlijk met u verbonden in het bereiken van dit grote doel. Met geloof vertrouwen we de Kerk in Duitsland toe aan de tussenkomst van Maria, Moeder van de Kerk;

Met de beste wensen voor een gezegende vasten, 

de Scandinavische bisschoppenconferentie. 



zondag 13 maart 2022

Biechtgelegenheid: Vasten 2022

 



Biechtgelegenheid in de parochie St Quintinus - Virga Jessse

Zaterdag 26 maart 15-16  uur Kathedraal
Zaterdag 2 april 15-16 uur = tijdens de 24 uur voor de Heer in de Basiliek
Zaterdag 9 april 15-16 uur Kathedraal
Paaszaterdag 16 april 14-16.30 uur Kathedraal 

Bij de paters minderbroeders dagelijks, niet tussen 12 en 14 uur. Indien de bel aan de biechtstoel niet open staat, kan u eventueel nog vragen via het secretariaat in het klooster. 



donderdag 3 maart 2022

Brief van de Poolse bisschoppen aan de Duitse bisschoppen

Brief van de aartsbisschop van Poznan, mgr. Stanislaw Gadecki, in naam van de Poolse bisschoppenconferentie, aan mgr. Georg Bätzing, voorzitter van de Duitse bisschoppenconferentie.

Geachte bisschop Georg, 

De Katholieke Kerk van Duitsland en Polen worden verbonden door een gezamenlijke geschiedenis van meer dan 1000 jaar. Ze groeit uit de basis van het apostolische geloof in Jezus Christus, dat gegeven werd in de handen van Petrus, en doorgegeven aan de opvolgers van de apostelen - de bisschoppen - die de individuele lokale kerken leiding geven, leren en heiligen. "En dus zeg ik u, gij zijt Petrus, de rots waarop ik mijn kerk zal bouwen, en de poorten der hel zullen haar niet overweldigen. Ik zal u de sleutels geven van het koninkrijk van de hemel. Wat gij zult binden op aarde, zal gebonden blijven in de hemel; en wat gij zult ontbinden op aarde, zal ontbonden blijven in de hemel" (Mt 16:18-19).

Deze geloofsgemeenschap wordt duidelijk uitgedrukt in de heiligen die zowel door Poolse als Duitse Katholieken worden vereerd. Ik denk dan aan de H Bruno van Querfurt, de H Hedwig van Selesië, St Theresa Benedicta van het Kruis (Edith Stein) en St Maximiliaan Maria Kolbe. Van buitengewoon belang in onze relaties is ook de brieven de geschreven werden over vergeving bij het begin van een belangrijk en absoluut noodzakelijk proces van verzoening, na de moeilijkheden van de tweede wereldoorlog. Zowel Karol Wojtyla als Stefan kardinal Wyszynski ondersteunden dat. Daarna, vond dat een concrete uitdrukking in de spirituele en materiële hulp die we mochten ontvangen van Duitse Katholieken tijdens de communistische periode in ons thuisland. 

Voor al deze redenen is de Katholieke Kerk van Duitsland erg nauw aan mijn hart en zeer belangrijk voor mij. Met in gedachten deze geloofsband en gezamenlijke geschiedenis tussen Polen en Duitsland, zou ik mijn diepe bezorgdheid en ongerustheid willen uiten over de informatie die ik recent mocht ontvangen uit sferen van de Katholieke Kerk van Duitsland. In een geest van christelijke naastenliefde, neem ik het daarom op mij om u - als voorzitter van de Duitse bisschoppenconferentie - deze brief te sturen, vol broederlijke zorg en in een geest van gezamenlijke verantwoordelijkheid voor het apostolische geloof dat ons door Christus werd toevertrouwd. 

Als herders van de Kerk, zijn we ons bewust van de spirituele oorlog die er heerst in de wereld. "Want onze strijd is niet met vlees en bloed, maar met machten, en heerschappijen, met de wereldbeheersers van deze duisternis en tegen de geesten van het kwaad in de hemelse regionen" (Eph 6:12). Christus overwon satan, en het de taak van de Kerk om die overwinning in de wereld duidelijk te maken. Sta me toe, mijn broeder in het bisschopsambt, om mijn ongerustheid te delen over de rechtvaardiging van de claims die in sommige groepen van de Katholieke Kerk in Duitsland worden gemaakt, en met name in de context van de 'synodale weg'. 

De bekoring om de volheid van de Waarheid te zoeken buiten het Evangelie. 

De Katholieke Kerk van Duitsland is belangrijk op de kaart van Europa, en ik ben me bewust dat ze ofwel haar geloof, ofwel haar ongeloof zal verspreiden over het continent. Daarom kijk ik met bezorgdheid naar de acties van de Duitse 'synodale weg' tot nu toe. Als men de vruchten bekijkt, kan men de indruk krijgen dat het Evangelie niet steeds de basis is voor de reflecties. Dat is nog gebeurd in de geschiedenis. Denken we aan de zogeheten Jefferson Bible (T Jefferson, The life and morals of Jesus of Nazareth, Rough Draft Printing, 2015). De Amerikaanse president zei dat in de Evangeliën er zzeker zinnen staan die extreem wijs en lovenswaardig waren, die rechtstreeks van Jezus kwamen, maar ook gekken en triviale zinnen, die van ongeleerde apostelen kwamen. Ervan overtuigd dat hij de criteria had om de ene zin van de andere te onderscheiden, besloot hij het met de schaar te doen. Op die manier ontstond een moderne apocrief, die volgens de auteur beter was dan het origineel. Het valt niet uit te sluiten dat het proprium christianum - wat kenmerkend is voor het Christendom - juist in deze moeilijke fragmenten van de Bijbel vielen, die onder 'Jefferson's schaar' vielen. 

De bekoring om te geloven in de onfaalbaarheid van de sociale wetenschappen 

Een van de bekoringen in de Kerk van deze tijd is het constant vergelijkingen van de leer van Jezus met de huidige ontwikkelingen in psychologie en sociale wetenschappen. Als iets in het Evangelie niet overeenkomt met de huidige staat van kennis in deze wetenschappen, proberen de volgelingen hun Meester te vrijwaren van in opspraak gebrachte te worden, door het Evangelie te 'updaten'. Deze bekoring om te 'moderniseren' spitst zich in het bijzonder toe op de sfeer van de sexuele identiteit. Men vergeet echter dat de staat van de wetenschappelijke kennis regelmatig verandert en soms erg dramatisch, bv door verandering van paradigma. Veranderlijkheid is een inherent kenmerk van de natuur van de wetenschap, die slecht een fragment van alle mogelijke kennis heeft. Vergissingen ontdekken en analyseren is de drijvende kracht achter de wetenschap. 

Maar, sommige wetenschappelijke vergissingen hebben dramatische consequenties gehad. Denken we maar aan de wetenschappelijke theorieën over racisme en eugenetica. Gebaseerd op de recente wetenschappelijke vooruitgangen, stemde het congres van de VS in 1924 de National Origin Act, dat restrictieve migratie quota's oplegde aan mensen van het Zuiden of Centraal Europa en een uitsluiten van Aziatische migratie. De voornaamste reden was het geloof dat volkeren als Italianen of Polen als raciaal inferieur werden beschouwd. Aan de andere kant werden ongeveer 70 000 vrouwen die behoorden tot etnische minderheden gesteriliseerd in de VS van de 20ste eeuw op basis van de kennis van eugenetica (cfr G Consolmagno, 'Covid, fede e fallibilita della Scienza', La Civilta Cattolica 4118, pp105-119). Hier, en over andere gebeurtenissen, spreken we over zogezegde 'wetenschappelijke vergissingen'. Daarnaast zijn er echter ook 'ideologische vervalsingen'. Dat ligt onder andere aan de basis, van de verandering in opvatting over sexualiteit die we nu zien (JA Reisman, EW Eichel, Kinsey, Sex and Fraud: The Indoctrination of a People, Huntington Hosse Publication, Lafayette 1990; J Colapinto, As Nature Made Him. The Boy Who Was Raised as a Girl, Harper Perennial, Neuw York-London-Toronto-Sydney 2006). 

Het proces van wetenschappelijke vordering stopt niet met onze generatie. De generaties die komen gaan boeken opzij moeten zetten, bijvoorbeeld van psychologie of sociale wetenschappen, die nu als onfeilbaar worden beschouwd. Hoe moet de Kerk dan vandaag antwoorden over de huidige wetenschap om niet een vergissing zoals met Galileo, te begaan? Dat is een ernstige intellectuele uitdaging die we moeten aangaan, steunend op de Openbaring en de solide pestaties van de wetenschap. 

De bekoring van leven met een inferieuriteitscomplex

Ik ben me ervan bewust dat Katholieken - niet enkele in Duitsland maar ook in Polen - vandaag leven onder een grote druk van de publieke opinie, die een groot aantal van hen onder een soort inferieuriteitscomplex doet lijden. De volgelingen van Christus, schreef Paus Franciscus, worden vandaag bedreigd door een 'soort inferieuriteitscomplex dat hen ertoe leidt om hun Christelijke identiteit en overtuigingen te relativeren of te verhullen. (...) Zo droogt de vreugde van de missie op met een soort obsessie om te zijn zoals de anderen en te hebben wat iedereen heeft" (Evangelii gaudium, 79).

Paus Franciscus benadrukte in zijn redevoering voor de Romeinse Curie, dat we hier vandaag in Europa niet langer leven in een 'Christelijk systeem' (Franciscus, Christmas Greetings to the Roman Curia, 21 dec 2019). De wereld is op vele wijzen meer pluralistisch geworden. Een belangrijke bron van deze verandering op het Oude Continent is 'een diepe geloofscrisis die vele mensen heeft geraakt'. Geloof is niet langer een evidente veronderstelling in het sociale leven; meer nog geloof is vaak verworpen, bespot, gemarginaliseerd en geridiculiseerd. Spijtig genoeg heeft 'de god van deze wereld de geest van velen blind gemaakt' (2 Kor 4:4). Ze verdragen niet langer een gezonde doctrine maar hebben meerdere leraren naar hun eigen verlangens (cfr 2 Tim 4:3). Daarom de redelijkheid van de waarschuwing aan de Romeinen: 'plooi u niet naar deze tijd maar wees gevormd door de vernieuwing in uw geest, dat u de wil van God mag ontdekking over wat goed is en welgevallig en perfect' (Rom 12:2).

Gelovig aan de leer van de Kerk, moeten we niet toegeven aan de druk van de wereld, of aan de patronen van de dominante cultuur, want dit kan leiden tot morele en spirituele corruptie. Laat ons niet oude slogans herhalen, en standaard eisen van het einde van het celibaat, het priesterschap voor vrouwen, communie voor de gescheidenen, en het zegenen van homosexuele samenlevenden. De 'updating' van de definitie van het huwelijk in het EU Charter of Fundamental Rights is geen reden om aan het Evangelie te raken. 

De Bekoring van het bedrijfsdenken. 

Ik begrijp dat de Kerk van Duitsland gestaag gelovigen verliest en het aantal priesters neemt jaar na jaar af. Ze zoekt dus naar een weg om de gelovigen bij zich te houden en jonge mensen aan te sporen om te kiezen voor het priesterschap. Maar ze schijnt daarbij het risico te lopen om te denken als een bedrijf: ' we hebben niet genoeg werknemers, dus laat ons de criteria maar verlagen'. Vandaag de vraag om de verplichting tot het priesterlijk celibaat af te schaffen in de tekst 'commitment to celibacy in priestly ministry,' die werd gelezen op de samenkomst van de 'synodale weg' in Frankfurt am Main op 4 februari. Het antwoord op de vraag naar het verband tussen de voorwaarde voor priesterlijk celibaat en het aantal roepingen werd reeds gegeven door St Paulus VI: 'We zullen niet snel geloven dat het afschaffen van het kerkelijk celibaat een duidelijke verhoging van het aantal priesterroepingen zou geven: de hedendaagse ervaring van die Kerken en kerkelijke gemeenschappen die nu reeds hun dienaars toelaten om te trouwen, lijkt eerder het tegendeel aan te tonen. (Sacerdotalis celibatus, 49). 

De oorzaken van de crisis liggen elders. Wij als herder zijn soms niet veel meer geworden als expertenin sociale, migratie en milieu richtlijnen, die natuurlijk niet een celibatair leven noodzakelijk maken. Maar, Christus - zo zegt Paus Franciscus - heeft geen priesters nodig die zich vooral bezig houden met hun vrije tijd en een gevoel hebben 'dat ze een grote nood hebben tot een persoonlijke vrijheid, alsof de taak te evangeliseren een gevaarlijk vergif is in plaats van het vreugdevolle antwoord op de liefde van God die ons oproept tot missie' (Evangelii gaudium, 81). De gelovigen hebben recht op priesters die zich ten volle inzetten voor Christus. Christus roept zijn leerlingen om 'met hem te zijn' (Mc 3:14). Wat mensen tot de Kerk aantrekt is en tot het priesterschap is niet nog een aanbieding voor een gemakkelijk leven, maar het voorbeeld van een leven totaal aan God gewijd. 

In die context, begon de Duitse 'synodale weg' ook over de vraag van wijding van vrouwen door te stemmen op de tekst 'Vrouwen in het ambt en diensten van de Kerk' in Frankfurt am Main op 4 februari. St Johannes Paulus II heeft die zaak al besloten. "Opdat iedere twijfel kan weggenomen worden over deze zaak van groot belang, een zaak die gaat over de goddelijke instelling van de Kerk zelf, en met de kracht van mijn ambt om mijn broeders te versterken (cfr Lc 22:32) verklaar ik dat de Kerk hoe dan ook geen macht heeft vrouwen tot priesters te wijden, en dat oordeel moet als definitief beschouwd worden door al de gelovigen van de Kerk" (Johannes Paulus II, Ordinatio Sacerdotalis, 4). 

Dit werd regelmatig herhaald door Paus Franciscus 'wat betreft de wijding van vrouwen, heeft de Kerk gesproken en gezegd 'Neen'. Johannes Paulus II zei het, maar met een definitieve formulering. Die deur is gesloten, maar over dit onderwerp wil ik nog iets zeggen. Ik zeg het opnieuw, maar ik herhaal het. Onze Lieve Vrouw, Maria, was belangrijker dan de apostelen, dan bisschoppen, diakens en priesters. Vrouwen, in de Kerk, zijn belangrijker dan bisschoppen of priesters. (Franciscus, persconferentie op de vlucht van Rio de Janeiro naar Rome, 28.07.2013).

In de moderne wereld wordt gelijkwaardigheid vaak verkeerd begrepen en beschouwd als uniformiteit. Ieder verschil is behandeld als een discriminatie. Het priesterschap wordt vaak verkeerd begrepen als domineren en een ecclesiastische carrière in plaats van een nederige dienst. Johannes Paulus II in zijn leer over het Sacrament van de wijding gereserveerd voor mannen, refereert aan de wil van Christus en de traditie, en wijst naar de 'complementariteit van de sexen'. Vrouwen hadden een belangrijke rol in het leven van Jezus; samen met Johannes en Jacobus, hebben we Maria en Martha. Zij waren de eerste getuigen van de Verrijzenis. Ten slotte, hebben we de Heilige Maagd Maria, zonder wiens toestemming de menswording niet zou hebben plaatsgevonden en van wie Jezus leerde mens te zijn. Hoewel Christus de gebruiken van de Joodse samenleving overtrad in de relatie tussen man en vrouw, bijvoorbeeld door het gesprek met de Samaritaanse vrouw, liet hij er niet de minste twijfel over dat het priesterschap een roeping enkel voor de man was (cfr Mulieris dignitatem, 26; Ordinatio Sacerdotalis, 2). Maar dat heeft niet verhinderd dat vrouwen even belangrijke rollen gespeeld hebben in de Kerk, en soms misschien wel belangrijker, dan die van mannen. De lijst van vrouwen die het beloop van de Kerk belangrijk hebben beïnvloed is erg lang. Ze telt namen als St Hildegarde van Bingen, St Katharina van Siëna, St Hedwig Koningin van Polen, St Theresa van Avila, en St Faustina. 

Meer nog, een van de vier forums van de 'synodale weg' stemde voor een werkdocument met de titel 'living in successful relationships', die de foutieve en schandalige zegen van homosexuele relaties promoot en de leer van de Kerk over homosexuele handelingen wil wijzigen. 

De Catechismus maakt een helder verschil tussen homosexuele neigingen en homosexuele handelingen. Ze leert respect voor ieder mens ongeacht zijn neiging, maar veroordeelt zonneklaar homosexuele handelingen als handelingen tegen de natuur (cfr Rom 1; 24-27: 1 Kor 6;9-10).

Ondanks de oproer, de druk of de onpopulariteit ervan, kan de Katholieke Kerk - trouw aan de waarheid van het Evangelie en tegelijkertijd gemotiveerd door liefde voor iedere mens - niet stil blijven of deze verkeerde visus op de mens gedogen, laat staan zegenen of promoten. 

De ontoelaatbaarheid van de zegening van homosexuele samenlevenden, werd nogmaals uitgelegd door de Congregatie van de geloofsleer in een brief van 22 februari 2021: 'Met als gevolg dat, en in wezen met de natuur van de sacramenten, vraagt een zegening over een bepaalde menselijke relatie, niet enkel de juiste ingesteldheid van de personen die het vragen, maar is het noodzakelijk dat wat gezegend wordt objectief en positief geordend is om genade te ontvangen en uit te drukken , naar het plan van God in zijn schepping, en ten volle geopenbaard door Christus onze Heer. Dus kunnen enkel die realiteiten worden gezegend die in zichzelf geordend zijn om die doelen te dienen die in overeenkomst zijn met de essentie van de zegening die door de Kerk wordt gegeven. Daarom kan de Kerk niet toelaten dat een zegen wordt gegeven voor relaties, partnerships, zelfs stabiel, die sexuele activiteit buiten het huwelijk veronderstellen ( dat is buiten de onverbreekbare band tussen een man en vrouwen die open is voor de gift van het leven), zoals het geval is in samenleven van personen van hetzelfde geslacht' (Congregatie van de Geloofsleer, Responsum ad dubium over de zegening van personen van hetzelfde geslacht). 

De bekoring om toe te geven aan de druk

De crisis van de Kerk in Europa is op de eerste plaats een crisis in het geloof. Om over God te spreken, moeten we eerst tot God spreken die leeft in de diepten van ons hart, waar we de waarheid kunnen proeven (R. Sarah, Serving the truth, Loretto Sisters publishing House, Warsaw 2021, p 148). Het is de geloofscrisis die een van de redenen is waarom de Kerk moeite heeft om een duidelijke theologische en morele doctrine naar voor te brengen; 

De autoriteit van de Paus en de bisschoppen is het meest nodig op een moment van moeilijkheden en wanneer zij onder druk wordt gezet om van de leer van Jezus af te wijken. Wanneer ze dramas moet ondergaan zoals dat van de Galaten. Het is nodig om duidelijk te zeggen: 'Maar er is geen ander Evangelie: er zijn alleen wat mensen die verwarring onder u zaaien en die het Evangelie van Christus willen veranderen' (Gal 1:7)

Paulus VI werd onder druk gezet over zijn positie over contraceptie zoals in zijn encycliek Humanae Vitae: 'Als we de morele wet verlagen tot wat de mensen meestal doen, en we reduceren moraliteit tot het niveau van de moraal (die, morgen misschien nog erger kan zijn dan vandaag, en waar eindigen we dan)? Integendeel, het is belangrijk dat we een hoog ideaal nastreven, zelfs al is het moeilijk te beriekn, zelfs als de gewone mens het onbereikbaar vindt, of schuldig? Ik denk dat ik met alle wijzen, helden en heiligen zou zeggen: al de ware vrienden van de menselijke natuur en het ware menselijke geluk (gelovigen zowel als ongelovigen), zelfs al protesteren ze en weerstaan ze, danken in hun hart de autoriteit die genoeg licht, veerkracht en vertrouwen heeft om het ideaal niet te verlagen. Nooit zijn de profeten van Israël of de apostelen van de Kerk akkoord gegaan om het ideaal te verlagen, nooit verzwakten ze het idee van perfectie, nooit trachtten ze de afstand tussen ideaal en natuur te verkleinen. Ze zwakten het concept van zonde niet af - integendeel (Paulus VI, in J Guitton, Dialogen met Paulus VI, Poznan 1969, p 269). 

In dezelfde zin schreef Paus Franciscus: 'Vermits het geloof een is, moet het in haar puurheid en integriteit verkondigd worden. Juist omdat alle geloofspunten met elkaar verbonden zijn, is het ontkennen van een ervan, al lijkt het het kleinste, de oorzaak dat alles verbogen wordt.  Ieder moment in de geschiedenis kan dit of dat punt gemakkelijker of moeilijker aanvaarden: daarom moeten we waakzaam zijn om de geloofsleer in het geheel door te geven (cfr 1 Tim 6:20) en dat alle aspecten van onze geloofsbelijdenis worden benadrukt. Zeker de eenheid van het geloof is de eenheid van de Kerk, en door iets van het geloof te willen wegnemen, doet ook de waarheid van de gemeenschap verminderen (Lumen fidei, 48).

Beste broeder in het bisschopsambt, 

Onze houding naar de wereld kan niet negatief zijn, want Christus kwam niet om de wereld te veroordelen, maar om ze te redden (Cfr Jn 12; 47). God wil niet dat de zondaar sterft, maar dat hij zich bekeerd en leeft (cfr Ez 33:11). Aan ons de taak om effectieve wegen te vinden om mensen tot bekering te leiden. Dat is ook waar de barmhartigheid van God om gaat. Jezus zag de menigte, en had medelijden met hen 'want zij waren als schapen zonder herder, en hij begon hen vele dingen te leren' (Mc 6; 34). Die zin wil niet zeggen dat er geen herders waren in Israël op dat moment, aan wie de schapen waren toevertrouwd. Maar dat er een echt gevaar was dat als de leiders faalden, het volk van God, behorend tot God, uit elkaar zou gedreven worden en dat vele schapen ten prooi zouden vallen aan de wilde beesten. 

Ik weet - we hebben erover gesproken, nog recent in Poznan - dat u erg bezorgd bent om het lot van de schapen die u zijn toevertrouwd, en dat u wenst dat geen enkel van de schapen verloren gaat: dat elk van de gelovigen die aan u zijn toevertrouwd het gezegende eeuwige leven met Christus mogen vinden. Dus laat me besluiten met de woorden, uit het begin van de brief van St Paulus aan de Efeziërs: 'Tenslotte, zoek uw kracht bij de Heer en zijn almacht. Trek de wapenrustig van God aan om te kunnen standhouden tegen de listen van de duivel. Want onze strijd is niet gericht tegen vlees en bloed, maar tegen de heerschappijen, tegen de machten, tegen de wereldbeheersers van deze duisternis en tegen de geesten van het kwaad in de hemelse regionen. Grijp daarom naar de wapenrustig van God om weerstand te kunnen bieden de dag van het kwaad en staande te blijven, strijdend tot het einde. Stel u op, de waarheid als een gordel om uw middel, de gerechtigheid als een pantser om uw borst, de ijver voor het evangelie van de vrede als schoeisel aan uw voeten; Draag steeds het schild van het geloof, waarmee u alle brandende pijlen van het kwaad kunt doven. Draag ook de helm van de redding en het zwaard van de Geest, dat wil zeggen, het woord van God. Bid en smeek in de Geest bij elke gelegenheid en op allerlei wijze. Houd daartoe nachtwaken, waarbij u met volharding God smeekt voor alle heiligen. En bid ook voor mij dat mij het woord gegeven mag worden als ik mijn mond open, om vrijmoedig het geheim van het evangelie openbaar te maken, waarvoor ik een gezant ben in boeien. Bid dat ik het vrijmoedig mag verkondigen zoals het mijn plicht is. (Ef 6:10-20).

Met groot respect en broederlijke groeten in Christus, 


+ Stanislaw Gadecki

Aartsbisschop van Poznan

Voorzitter van de Poolse Bisschoppenconferentie


Warschau, 22 februari 2022

Feest van de Stoel van St Peter




woensdag 2 maart 2022

Vasten 2022

 

Net als in 2021, brengen de Dominicanen van St Vincent Ferrier, dagelijks een filmpje tijdens de vasten. De reeks vorig jaar was weergaloos!! In het engels of frans te volgen. 

Zie www.chemere.plus


En ook de Missionarissen van de Goddelijke Barmhartigheid in Toulon laten weer 40 dagen van zich horen, met een reeks over St Jan: 

Un carême avec les Missionnaires de la Miséricorde - YouTube


Laat ons hopen dat een dergelijke kwaliteit ook in Vlaanderen terug mogelijk wordt, ..., heel snel. 


zondag 27 februari 2022

Aankondigingen: Deze week eerste donderdag // 24 uur voor de Heer - 2022 // SACRA 705 - 2022

Donderdag 3 maart is het Aanbidding van 15 tot 16 uur in de Kathedraal. 

Zondag is het de eerste zondag van de Vasten en zijn er vespers met aanbidding om 15 uur, ook in de Kathedraal

1 en 2 april is er de jaarlijkse '24 uur voor de Heer' in de Virga Jesse Basiliek

En alvast de aankondiging van 24-25 juli: Herdenking van 705 jaar Sacrament van Mirakel. 








zaterdag 26 februari 2022

De dictatuur van het relativisme in Antwerpen.

Sinds enige tijd is er opnieuw een Dominicaanse gemeenschap verbonden aan de St Paulus Kerk in Antwerpen. Dominicanen zijn al 800 jaar de predikheren van de Kerk bij uitstek: constant bestuderen zij de leer van de Kerk om die zo goed mogelijk en duidelijk voor te stellen aan de gelovigen. Daarom worden ze vaak de waakhonden van de Kerk genoemd. Veritas is hun moto, omdat ze in hun theologische studie steeds op zoek zijn naar de Waarheid. Niet voor niets is hun logo zwart-wit. 

Maar dat is duidelijk niet aan alle dominicanen besteed. Onderstaande preek komt uit Antwerpen. Het is een krachtig pleidooi voor relativisme. Voor de reductie van Jezus Christus tot een van de vele profeten van deze wereld. Voor een ontkenning van de Christelijke openbaring. 

Precies wat de Heilige Johannes Paulus II beschrijft in Dominus Iesus, geschreven door de Congregatie van de Geloofsleer in het Heilig Jaar 2000: 

'De voortdurende missionaire verkondiging van de Kerk wordt tegenwoordig bedreigd door relativistische theorieën, die het religieuze pluralisme niet slechts de facto, maar ook de iure (of in principe) willen rechtvaardigen. Als gevolg daarvan worden waarheden beschouwd als achterhaald, zoals bijvoorbeeld het definitieve en volledige karakter van de openbaring van Jezus Christus, de aard van het christelijke geloof in verhouding tot de innerlijke overtuiging in de andere religies, de inspiratie van de boeken van de Heilige Schrift, de personele eenheid tussen het eeuwige Woord en Jezus van Nazareth, de eenheid van de heilsorde van het vleesgeworden Woord en de Heilige Geest, de uniciteit en de heilbrengende universaliteit van Jezus Christus, de universele bemiddeling van het heil door de Kerk, de onscheidbaarheid - zij het in onderscheid - tussen het rijk van God, het rijk van Christus en de Kerk, de subsistentie van de ene Kerk van Christus in de katholieke Kerk.'

'De gelovigen zijn ertoe gehouden te belijden dat er een historische, in de apostolische opvolging gewortelde continuïteit bestaat tussen de door Christus gestichte en de katholieke Kerk: "Dit is de enige Kerk van Christus. (...) Onze Verlosser heeft haar, na zijn verrijzenis, aan Petrus als herder toevertrouwd. Aan hem en aan de andere apostelen heeft Hij haar uitbreiding en leiding opgedragen. Haar heeft Hij voor eeuwig opgericht als pijler en grondslag van de waarheid'

'Deze verklaring [Dominus Iesus], waarin enkele geloofswaarheden opnieuw in herinnering worden gebracht en uitgelegd, wil het voorbeeld van de apostel volgen, die aan de gelovigen in Korinthe schrijft: "Want vóór alles heb ik u overgeleverd, wat ook ik ontvangen heb" (1 Kor. 15, 3). Met het oog op enkele problematische of ook onjuiste theorieën wordt het theologisch onderzoek ertoe opgeroepen het geloof van de Kerk opnieuw te beklemtonen en overtuigend en indringend rekenschap af te leggen van haar hoop.

Toen zij spraken over het thema van de ware godsdienst, stelden de Vaders van het Tweede Vaticaans Concilie vast: "Deze enige en ware godsdienst bevindt zich in de katholieke en apostolische Kerk, die van de Heer Jezus de opdracht heeft ontvangen deze godsdienst aan alle mensen te verkondigen, toen Hij tot de apostelen zei: 'Gaat dus en maakt alle volkeren tot mijn leerlingen en doopt hen in de naam van de Vader en de Zoon en de Heilige Geest en leert hun te onderhouden alles wat Ik u bevolen heb' (Mt. 28, 19-20). Van hun kant zijn alle mensen ertoe gehouden de waarheid, vooral wanneer deze betrekking heeft op God en op zijn Kerk, te zoeken en haar, zodra zij haar kennen, aan te nemen en te bewaren."

De openbaring van Jezus Christus zal in de geschiedenis "de ware leidster" voor de hele mensheid blijven: "De waarheid, die Jezus Christus is, blijkt nodig als universele autoriteit." Het christelijke mysterie overwint iedere afgrenzing van tijd en ruimte en brengt de eenheid van de mensenfamilie tot stand: "Van verschillende plaatsen en tradities zijn allen er in Christus toe geroepen, aan de eenheid van de familie van Gods kinderen deel te hebben. (...) Jezus haalt de scheidingsmuren omlaag en voltrekt de vereniging op een unieke, verheven manier door de deelname aan zijn mysterie. Deze eenheid is zo diep, dat de Kerk met de heilige Paulus kan zeggen: 'Jullie zijn dus geen vreemden meer, zonder burgerrecht, maar medeburgers van de heiligen en huisgenoten van God''

Maar dit is duidelijk niet de leer die de Dominicanen in Antwerpen aanhangen. In plaats daarvan komt flower-power-theologie: Iedereen is goed, jij en ik. Alsof men een soort visioen wil schilderen: de leeuw speelt met het lam en het kind in het hol van de slang. Wie in de realiteit leeft, weet dat dat visioen niet de werkelijkheid hier op aarde is. 

Wie spreekt met moslims die zich bekeerden tot de Katholieke kerk, weet hoe zeer zij schrik hadden in de islam, waar God geen vader is. We weten allemaal hoe Katholieken lijden in moslimlanden, en hoe de koran Katholieken als tweederangs-mensen beschouwd. We weten hoe in Indië de Katholieken van Kerala vervolgd worden door het Hindoeïsme. Hoe kan een intellectueel trouwens monotheïsme en polytheïsme over een kam scheren? 

Natuurlijk we zijn allemaal mensen, en dus hebben we onze beperktheden. Maar juist omdat we allemaal mensen zijn, hebben we als Katholieken de taak om iedereen de openbaring van Christus te brengen. Zodat ze niet blijven dwalen in animisme of polytheïsme (Kardinaal Sarah beschrijft hoe wreed en gebukt onder schrik de afrikanen gingen onder het animisme, en hoe bevrijdend het geloof in Christus is).

In de werkelijke wereld eet de leeuw het lam op en het kind wordt gebeten door de slang. Het zijn slechte herders die het kind aanraden te gaan spelen met de slang of de schapen naar de leeuwen sturen. Toch is dat exact wat deze preek doet. Dit is precies het omgekeerde als we van onze herders zouden mogen verwachten. Geen wonder dat de Katholieke Kerk in Vlaanderen leeg is: we hebben onduidelijke herders. Het is de letterlijke claim van Christus, dat de verlossing door Hem gebeurt, niet door een of andere valse profeet, hoe kan een priester dat ontkennen? Als Christus niet verrezen is, is ons geloof waardeloos. De waakhonden van de Kerk, zijn gedomesticeerde schoothondjes geworden, die het gemakkelijker vinden met iedereen vriendjes te zijn - door lukraak zinnetjes uit religies te plukken, zonder de algemene waarheid te willen zien-, in plaats van de Waarheid te verdedigen. Het levert je vast politiek-correcte lof op. 

Het is makkelijk om het geloof in de uniciteit van de openbaring af te doen als 'rigide'. Maar de leer van de Katholiek Kerk is rigide. Christus zelf in het Nieuwe Testament is rigide. Omdat er éen Waarheid is. Veritas. Dé Waarheid, Dé Weg en Het Leven: Jezus Christus onze Heer. Het is een schitterende Waarheid. 

Aan deze dominicaan kan ik dus alleen op zijn Antwerps zeggen: Zwaanst na nie. 


Preek van Didier Croonenberghs, o.p. : februari 2022

Geen enkele religie of filosofie heeft een monopolie op God.
Dit is een vanzelfsprekende verklaring voor sommigen, maar het is waarschijnlijk moeilijk voor anderen om dit te horen… Maar God ontsnapt aan ons verstand en aan onze taal.

Dit is het gevoel dat ik heb bij het lezen van dit Evangelie: God is en blijft een mysterie en we kunnen niet zeggen dat hij het eigendom is van een bepaalde godsdienst! Elke religie stelt op zijn eigen manier een reeks waarden voor, maar het is mogelijk daarin een gelijkenissen en overeenkomsten vinden.

In het centrum van het evangelie staat de gulden regel van de naastenliefde, die door de grote religieuze tradities van de wereld wordt gedeeld.

In de oude Hindoe Mahabharata kunnen we op dezelfde manier lezen: “men moet een ander nooit aandoen wat hij als beledigend voor hem beschouwt”.

In de boeddhistische Nipata Sutta lezen wij: “Zoals een moeder voor haar kind zorgt, zo moet de geest van de mens geheel gegeven zijn aan alle levende wezens”.

In een Taoïstisch geschrift lezen we dat “de goede man de winsten van anderen als de zijne zal zien en hun verliezen op dezelfde manier”.

In de Zoroastrische geschriften staat: “De natuur is alleen goed wanneer zij een ander niet aandoet wat niet goed is voor haarzelf”.

In de Talmoed lezen wij: “Wat u verafschuwt, doet dat niet aan uw gelijken. Dit is de hele Torah”.

En tenslotte lezen wij in een islamitische Hadith de woorden van de Profeet Mohammed: “Niemand is een ware gelovige tenzij hij voor zijn broeder verlangt wat hij voor zichzelf verlangt”.

In al deze zinnen klinkt de gulden regel door uit het evangelie van deze zondag: “Zoals gij wilt dat de mensen u behandelen,moet gij ook hen behandelen”

Wanneer wij ons bewust worden van de rijkdom van dit religieuze pluralisme, kan geen enkele godsdienst of filosofie beweren de enige weg naar verlossing te zijn! Elk op zijn eigen manier onthult iets van de goddelijkheid. En toch… als we het christendom reduceren tot universeel gedeelde waarden —als we het evangelie reduceren tot vrome sentimenten en vriendelijkheid— wat hebben we dan nog meer te zeggen?
Wat hebben wij te verkondigen dat anders is?
Wat is ons ‘specifieke verschil’’?

“Als ge bemint wie u beminnen, wat voor recht op dank hebt ge dan?”

In dit evangelie ligt dus een wijsheid die in alle spirituele tradities van de wereld te vinden is. Maar er is ook iets ongehoord, onredelijk, paradoxaal en in geen enkele andere religie te vinden… Het is niet alleen een kwestie van anderen niet aandoen wat wij niet willen dat ons wordt gedaan. Maar het gaat over verder gaan… Het gaat over positief, werkelijk, onze vijanden lief te hebben. En om voor hen te bidden… Laten we eerlijk zijn! Is dit niet boven onze macht? Is dat niet teveel van ons gevraagd?

Het lijkt mij dat er een manier is om de liefde van vijanden te begrijpen die binnen ons bereik blijft… Laten we daartoe de tekst nader bekijken. Het Grieks kent vier woorden om liefde uit te drukken: gevoelsliefde, erotische liefde, bloedliefde en liefde van eerbied.
De liefde van vijanden is inderdaad een liefde van eerbied…

Hoe kunnen wij onze vijanden liefhebben? Niet door gevoelens of sympathie. Het is een liefde van de wil, niet vanuit het hart.
Het gaat erom te erkennen dat we niet de hele waarheid over hen kennen, en dat die alleen aan God toebehoort…

Je vijanden liefhebben is erkennen dat ze nog steeds menselijk zijn, in God´s beeld en gelijkenis, ook al ziet ons hart alleen hun onmenselijkheid…

Je vijanden liefhebben is hen niet herleiden tot hun woorden en hun daden, ook al hoort ons hart alleen wat zij gezegd hebben. Wat ze gedaan hebben.

Je vijanden liefhebben vanuit de eerbied werkt ook ontwapenend en behoedt ons, ja bevrijdt ons van gevoelens en daden van haat, die ons belasten en de vijandschap alleen maar aanwakkeren.

Laten wij de Heer vragen om deze wil om lief te hebben,
om met eerbied lief te hebben, hen die wij niet meer liefhebben.
Te beginnen misschien met onszelf.

Dan zal het Evangelie niet alleen maar een eenvoudige spiritualiteit zijn. Maar een unieke radicale, ongehoorde, bevrijdende eis. Amen.


donderdag 24 februari 2022

Jésus le Messie: Symposium over de aankondiging van de Blijde Boodschap aan de moslims

 Jésus le Messie is een franse organisatie die helpt om aan moslims de blijde Boodschap van het Evangelie te openbaren. Daarnaast helpt het ook bekeerde moslims om te overleven, als hun familie hen verstoot, of naar het leven staat. 

Ze houden al jaren in Frankrijk verschillende conferentiedagen, vaak ook met missies in de straten, om moslims aan te spreken en een dialoog over het geloof te beginnen. 

Een van de bekende sprekers op deze bijeenkomsten is E.H. Guy Pagès, die heel enthousiast kan spreken over deze materie. Daarnaast zijn er ook vaak de Missionarissen van de Goddelijke Barmhartigheid, een congregatie in Toulon, die alle steun verdient. Het is heel bemoedigend om priesters te zien spreken, die vloeiend de latijnse teksten en het evangelie, naast de koran in het arabisch kunnen citeren, en ons geloof kunnen verdedigen tegen deze reductie van de Blijde Boodschap, die de islam heet.

Op zaterdag 21 mei 2022 is er een forum 'Témoigner du Christ auprès des musulmans', in de Kathelijnekerk aan de vismarkt in Brussel. Inschrijven kan - gratis - via de website van Jesus-Messie. 

Het is de eerste keer in België, vanuit mijn ervaring met de forums in Toulon, kan ik dit alleen ten sterkste aanraden!


 


dinsdag 22 februari 2022

Ophaling oude palmtakjes

Bij de paters minderbroeders kan u in de mandjes achteraan terug de oude palmtakjes van vorig jaar achterlaten. Ze worden verbrand voor de as van aswoensdag (2 maart 22). Een heel mooie traditie.

zondag 20 februari 2022

24 uur voor de Heer 2022: Vrijdag en zaterdag 1-2 april 2022

Het staat niet op het parochiaal overzicht van de vasten-activiteiten, maar vrijdag 1 en zaterdag 2 april 2022 gaat in de Virga Jesse Basiliek opnieuw de '24 uur voor de Heer' door: 

24 uur van aanbidding, met ieder uur een speciale intentie om voor te bidden. 
We starten na de avondmis vrijdag van 17.30 uur tot zaterdag om 16,30 uur. 

Ik lees op de affiches van de parochie, dat er biechtgelegenheid zal zijn in de Basiliek op zaterdag 2 april  van 15 tot 16 uur. 




vrijdag 11 februari 2022

Eerste zondag van de vasten: Vespers met aanbidding om 15 uur

 6 maart is er vespers met aanbidding om 15 uur in de Kathedraal, op de eerste zondag van de vasten. 

Iedereen welkom. 


zondag 6 februari 2022

Waarom we mooie kerken moeten ontwerpen (en ervoor moeten betalen)

artikel van Sean Salai sj in America, het jezuïtisch tijdschrift.

artikel in het publiek domein 

Vertaling in het kader van het symposium 'Schoonheid, bron van evangelisatie' op 24 juli 2022 in Hasselt, ter herdenking van de 705de verjaardag van het Sacrament van Mirakel (Sacra705):


Duncan G Stroik is een architect, auteur en professor van architectuur aan de University of Notre Dame. Zijn werk is onder andere de OLV van de Heilige Drievuldigheid kapel in Santa Paula, Californië, het Schrijn van OLV van Guadalupe in LaCrosse, Wisconscin; de Kathedraal van St Jozef in Sioux Falls, SD en recent de kapel van het Heilig Kruis aan de Jezuïeten hogeschool Tampa, Fla. 

Professor Stroik is de auteur van 'The Church Building as a Sacred Place: Beauty, Transcendence and the Eternal, en de stichter-editor van Sacred Architecture Journal. In 2016 ontving hij de Arthur Ross Award voor klassieke architectuur. Ik interviewde professor Stroik per telefoon over zijn werk. 

Hoe zou u de staat van de sacrale architectuur in het Katholicisme van de VS vandaag beschrijven? 

Ik zou zeggen dat het aan het verbeteren is, en het is een erg spannende tijd om met sacrale architectuur bezig te zijn in de VS. 

Welke positieve trends ziet u in de sacrale architectuur? 

De jongere priesters en bisschoppen, 60 jaar en jonger maar ook sommige oudere priesters, opgegroeid met kerken die gebouwd werden in de jaren 60 en aangepast in de jaren 80. En ik zie nu aandacht voor dingen die genegeerd werden in de vorige decaden, met name een grotere aandacht voor de Eucharistie, met daardoor een grotere drang voor schoonheid in de kerk en vooral het tabernakel. Dat zagen we 25 jaar geleden niet. 

Welke bezorgdheden heeft u over de sacrale architectuur? 

Ik wil een Traditionele (met een hoofdletter T) Katholieke architectuur promoten, wat niet wil zeggen van 1950, 1650 of 1250, maar te kijken naar de hele traditie van de Katholieke architectuur. We willen mooie gebouwen hebben, maar vaak willen we geen geld besteden. Hoewel architecten vaan goede intenties hebben, zijn ze niet getraind in klassieke of gothische kerken. Ze willen mooie dingen doen, maar vaak eindigt het met het slecht of verkeerd te doen. Dus is er het gevaar dat we dingen doen die traditioneel zijn met een kleine t, en niet erg goed. We zijn te vaak tevreden met middelmatigheid als het theologisch of liturgisch correct lijkt. 

Hoe definieert u sacrale architectuur? 

Sacrale architectuur zijn de gebouwen die bedoelt zijn om God te eren en het volk te dienen. Dat zijn niet enkel kapellen, kerken en kloosters. Dat zijn ook schoolgebouwen, ziekenhuizen en andere plaatsen die enig religieus doel hebben. 

Mensen hebben vaak een sterke reactie op mooie Katholieke gebouwen. Hoe verstaat u schoonheid in de sacrale architectuur? 

Ik denk dat we zo 50 jaar een gebrek hebben gehad aan enkele principes van de sacrale architectuur. Schoonheid is daar een deel van. Maar ik focus op wat ik zie als de 5 principes: verticaliteit, directionaliteit, iconografie, geometrische orde en duurzaamheid. Als we die 5 dingen goed doen dan hebben we een basis voor een sacraal gebouw dat ook mooi kan zijn. 

Mensen reageren ook sterk op sacrale architectuur die lelijk en uit de tijd lijkt. Welke fouten zie je dat Amerikaanse Katholieken maken in de sacrale architectuur? 

Gedateerde stijlen zijn een enorm probleem voor architectuur vooral in de late 20ste eeuw. Als we proberen te doen wat liturgisch en financieel correct is, dan bouwen we heel wat structuren die niet echt goed tegen de tijd kunnen. Sommige dingen die toen het laatste nieuw leken, lijken dat helemaal niet meer vandaag. 

In meer succesvolle Sacrale ruimten, is er een unieke samensmelting van het oude en nieuwe die samenwerkt, zoals in de kathedraal van Chartres en de zuidamerikaanse missies. Hoe zoekt u een evenwicht tussen oud en nieuw als architect, om niet zomaar een slechte copie van het verleden te maken en er meteen verouderd uit te zien? 

Ik denk dat het natuurlijk en goed is dat we leven in, onze erediensten houden en onze gebouwen mooi maken. Als een klassicist ben ik niet geïnteresseerd om een historisch gebouw te bewaren zonder iets toe te voegen. Ik wil het vrij van lelijkheid houden, vrij van toevoegingen die niet op hun plaats lijken of van een duidelijke lagere kwaliteit zijn. We zien zo veel historische gebouwen, die een vrijstaand altaar hebben dat helemaal niet op hetzelfde niveau staat dan de rest van de kerk. Als ik iets nieuw doe in renovatie van een oudere plaats, moet het eruit zien alsof het er altijd heeft gestaan of nog mooier is dan de originele elementen. Iets toevoegen aan het verleden is een goed ding; maar iets slecht toevoegen aan het verleden kan slechter zijn dan helemaal niets doen. 

Als een van de intellectuele grondleggers van de University of Notre Dame School of Architecture, onderwijst u architecten om sacrale gebouwen te bouwen in een neoklassieke stijl. Wat zeg je aan de Katholieke instituten die iets mooi willen bouwen maar niet de prijs kunnen betalen om iets in die stijl te laten ontwerpen? 

Ik heb daar veel sympathie voor. Het is wat ironisch, omdat onze voorouders vaak immigranten, moeten beginnen met heel simpele structuren. Maar ze bouwen opnieuw of hernieuwden naar mate ze het konden betalen. Het is ironisch dat we als rijke amerikanen denken over simpliciteit, maar dat doen we en ik moet dat aanvaarden. Dus moeten we zoeken om schoonheid te bouwen met een budget. Mijn kort antwoord is dat we voorrang moeten geven waar we willen focussen met onze mogelijkheden om een zo groot mogen impact te hebben. Dat betekent meestal het gezicht van het gebouw, de facade en haar hart, het koor. 

Welke bezorgheden hebben de Katholieken meest als ze u opzoeken om een opdracht te geven? 

De mensen die naar mij komen hebben meestal gezien wat we doen en zijn geïnteresseerd om iets gelijkaardig te doen. Als ze niet weten wat we doen of hoe we het doen, dan zijn wij waarschijnlijk niet de firma voor hen. Onze klanten hebben meestal bezorgdheden over de prijs en het integreren van traditionele elementen. Een van mijn doelen is de samenwerking is om te zoeken wat voor hen werkt in hun specifieke stad of religieuze instelling. Ik heb geen formule die voor iedereen past. Ik zoek iets dat werk voor die precieze gemeenschap, school of religieuze orde. 

Uw recente werk voor een kapel van het Heilig Kruis aan de Jezuïeten hogeschool in Tampa, ter vervanging van een oude structuur van 1962 in het kader van de schoolvernieuwing, trok veel aandacht. Wat kan u vertellen over de uitdagingen bij die opdracht? 

Wel de eerste uitdaging was dat de Tampa Jezuit had de indruk dat ze moesten vasthouden aan de originele kapel omwille van kosten en uit nostalgie van het bestaande gebouw. Maar dat gebouw was 16-zijdig en dat is moeilijk om daar iets aan te bouwen. We kwamen met een design dat kon passen aan die erg lage gebouw, maar het werd snel duidelijk dat dit veel te duur zou zijn. Dus kwamen we met een tweede eenvoudig voorstel, passend bij de Jezuïeten-traditie om het te vervangen. De nieuwe structuur was kost-effectief. 

Dus de eerste uitdaging was om het idee van de renovatie van het oude gebouw dat in niet al te goede staat was weg te krijgen. Een tweede was dat pater hermes, de president van Tampa Jezuit en anderen vanalles van het oude gebouw wilden behouden. Die kapel was gecentraliseerd, met grote abstracte glasramen en vele ingangen voor de studenten. We bestudeerden een aantal van deze gecentraliseerde Jezuïetenkerken om datzelfde gevoel te krijgen, maar we konden niet alles doen dat ze wilden. Ik had nooit gedacht dat we ooit een gecentraliseerde Jezuïetenkerk zouden bouwen, maar we hebben het gedaan en maakten er wat van. Ik heb 25 jaar gewacht op een klant die ons een gecentraliseerde kerk zou willen laten bouwen met voldoende hoogte. 

Waar vind je God in uw werk van aanleren en scheppen van Sacrale architectuur? 

Het is mijn hoop dat we de kerk dienen, en in zekere manier, dat we de gelovigen helpen om dichter bij Christus te komen door deze gebouwen. De architectuur ervaren is natuurlijk maar een klein deel van onze ervaring in de kerk. Maar architectuur en kunst zijn een erg duur deel van het Katholicisme dat een lange tijd kan meegaan. Het is altijd een hoogtepunt van mijn leven om een dedicatie-mis mee te maken, zoals hier in de kapel van het Heilig Kruis in Tampa in augustus, en om een bisschop het altaar en de muren te zien zalven in een heilige ruimte, die onze firma gemaakt heeft. 

Als je een ding tegen Paus Franciscus zou zeggen over sacrale architectuur, wat zou het zijn? 

Ik zou zeggen dat de kerken een van de wegen zijn waarop de universele Kerk spreekt tegen de mensheid, tegen de ongelovige, tegen de gemarginaliseerde en de arme. En dat is dus iets waar de Kerk steeds in heeft geïnvesteerd. We moeten dat zo blijven doen, of het nu de restauratie is van het Heilig Graf in Jeruzalem of het bouwen van nieuwe kerken in de arme regio's van de wereld. Ik denk dat een van de tastbare en langwerkende manieren waarop we de mensen in nood kunnen dienen, in de periferiën, is door sacrale architectuur. 

Wat is uw hoop voor de toekomst van de Sacrale architectuur? 

Ik hoop dat we meer talentvolle architecten vinden die mooie dingen maken - en niet enkel proberen te leren wat men voor ons deed, maar werk ontwikkelen op een nieuw niveau. Ik hoop op kunstenaars die leren beeldhouwen en schilderen op een heel hoog niveau opdat onze kerken terug plaatsen woden van heel hoge artistieke kwaliteit om de mensen hun geest te verheffen. 

Wat moeten mensen onthouden van uw werk?

Wat ik geprobeerd heb de laatste 25 jaar, en nog steeds doe, is om tegen te spreken wat ons 40 jaar verteld is: 'Dat kan je niet meer maken. We kunnen geen zaken meer bouwen zoals ze vroeger gebouwd werden. We hebben geen vaklui meer zoals we ze hadden.' Dat is mijn missie, om die 'algemene wijsheid' tegen te spreken, die een PR was voor de modernistische architecturale agenda. Ik wil die iconoclastische agenda tegenspreken, door de vitaliteit van de kerkelijke traditie aan te tonen in haar sacrale kunst. 

Een laatste gedachte? 

Nu we een jezuïetenkapel hebben gedaan, hoop ik dat ik andere mag doen - want er is een rijke jezuïtische traditie, niet allen architecturaal, maar ook voor onze urbane zones. Ik ben fan van het huwelijk tussen kunst en architectuur in de Jezuïetengebouwen, of het nu de Gesu in Rome is of de missiekerken in Zuid Amerika. De grote interesse in een gesofisticeerde theologie kan ons inspireren voor een gesofisticeerde architectuur en kunst. Ik geloof dat dat gebeurde in de Kapel van het Heilig Kruis in Tampa omdat de jezuïeten wilden dat dat gebeurde. Het was een eer om daar deel van uit te maken. 


zie duncan g Stroik