vrijdag 25 maart 2022

Kardinaal Pell: Er is geen Duitse versie van de 10 geboden.

 In een interview met K-TV, een duits Katholiek televisieagentschap, riep kardinaal George Pell op 11 maart 2022 de congregatie van de geloofsleer op om tussen te komen en publiek een oordeel te vellen over de expliciete verwerping van de Katholieke leer over sexuele ethiek door karinaal Jean-Claude Hollerich van Luxemburg, en bisschop George Bätzind, de voorzitter van de Duitse bisschoppenconferentie. 

De Australische kardinaal zei dat, hoewel hij de moeilijke situatie van de Duits-sprekende kerken verstaat met hun snel afnemend aantal gelovigen, is het enige antwoord om 'de beloften van Christus' te herontdekken en steeds meer de 'overgeleverde geloofsleer' te omarmen, en niet door de immer wisselende eisen van een hedendaagse seculiere cultuur te volgen. Zoals Paus Paulus VI zoveel jaar geleden al zei is dat een pad van zelf-destructie voor de Kerk. 

De dwaalleer verwerpt niet alleen de eeuwenoude judeo-christelijke doctrine tegen homosexuele activiteiten, maar ondermijnt en verwerpt de leer over het monogame huwelijk, de unieke band tussen een man en een vrouw. 

De buitengewone brief van de  Noordse bischoppenconferentie is een voorbeeld van de bijna unanieme verwerping van de bisschoppen over de hele wereld van deze vernieuwingen, maar een heldere veroordeling van Rome, is nodig. 

De Katholieke Kerk is geen losse federatie waarbij iedere nationale synode of vergadering en prominente leiders de essentiële elementen van de Apostolische Traditie kunnen verwerpen, zonder reactie daarteven. Dat mag geen normale of toegelaten situatie worden. Katholieke eenheid rond Christus en Zijn leer, vraagt eenheid over de belangrijkste elementen in de hiërarchie van de waarheden. 

Deze verwerping is een breuk, die niet compatibel is met de oude leer van de Bijbel en het Magisterium, en niet compatibel met enige wettige doctrinaire ontwikkelingen. 

De kardinaal besloot respectvol met een nieuwe vraag aan Rome voor tussenkomst. 

Niet een van de de Tien Geboden is facultatief; Allen moeten ze gevolgd worden, ook door zondaars. We kunnen geen speciale Australische of Duitse versie hebben van de Tien Geboden. Evenmin kunnen we Bertrand Russell volgen, een engelse atheïstische filosoof die suggereerde dat de Tien Geboden zijn als een examen - waarbij men maar zes op de tien vragen moet beantwoorden. 

Christus heette zondaars welkom en sprak met hen, maar riep hen op tot bekering. Dus kan een Mis voor een speciale groep wel een goed ding zijn, als de leer van Christus er helder wordt voorgesteld, de noodzaak voor berouw wordt gepredikt, en het Sacrament van de biecht regelmatig beschikbaar is. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten