vrijdag 10 januari 2020

Kan de dialoog evangelisatie vervangen?

Bericht voor de opening van de gerestaureerde aula van de urbaniana in Rome op 21-10-2014, door Benedictus XVI, Paus-Emeritus: 

Kan de dialoog de missie vervangen? Vele mensen zijn vandaag inderdaad van mening dat religies elkaar dienen te respecteren en in dialoog met elkaar tot een gemeenschappelijke kracht ten gunste van de vrede dienen te worden. Meestal geldt als vooronderstelling bij zulke meningen dat de verschillende religies variaties van één en dezelfde werkelijkheid zijn; dat ‘religie’ het gemeenschappelijke is dat in verschillende culturen een vorm aanneemt maar hierbij toch dezelfde werkelijkheid uitdrukt. De vraag naar de waarheid, die de Christenen van oorsprong en vooral had bewogen, wordt hier buiten beschouwing gelaten. Men gaat ervan uit dat de eigenlijke waarheid over God uiteindelijk onbereikbaar is en dat het onuitsprekelijke enkel in verschillende symbolen kan uitgedrukt worden. Dit afzien van de waarheid lijkt realistisch te zijn en de vrede van de religies in de wereld te dienen. Maar tegelijkertijd is dit afzien van de waarheid dodelijk voor het geloof. Want het geloof verliest haar verplichtend karakter en haar ernst wanneer alles uiteindelijk maar uitwisselbare symbolen zijn die enkel van verre verwijzen naar het ontoegankelijke geheim van het goddelijke.

--- Net zo is het afzien van de waarheid door een Katholieke Universiteit, dodelijk zowel voor haar kwailiteit als universiteit als voor haar Katholicisme. 
Het onderwijzen van de islam aan een Katholieke Universiteit, buiten haar kritische bestudering, is suïcidaal voor die universiteit. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten