zondag 12 januari 2020

R.I.P. Roger Scruton, filosoof

Vandaag stierf de Britse filosoof Roger Scruton. Alhoewel niet Katholiek, was hij als (cultuur-)anglicaan toch gehecht aan het christelijk gedachtengoed en verdedigde hij het beter als menig Katholiek. We kennen de filosoof vooral voor zijn verdediging van traditionele waarden, het traditionele gezin, de verdediging van ware schoonheid, en dat alles verkondigt met een grote eloquentie en de nodige dosis van ironie.
Ooit was ik met vrienden te gast in zijn cottage, omringt door weidse vergezichten, met een kleine manege naast zijn huis, dat gebouwd leek rond een vleugelpiano. Hij was een voorbeeld van wat het beste Europese onderwijs kon brengen, een diepe verbondenheid met de Latijnse en Griekse literatuur en haar voltooiing in een christelijk Europa.
Tegen de tijd dat ik zijn werk leerde kennen, was het te laat om hem nog in Hasselt uit te nodigen. [Net zoals voor Alice von Hildebrand, die in Brussel geboren werd, en ook in ons land zou moeten gewaardeerd en gelezen worden.]
Het Vlaamse onderwijs van vandaag kan zo'n persoon niet doen ontplooien. Er is veel werk aan de winkel om ons onderwijs te verbeteren. Misschien kunnen we beginnen met zijn boeken te lezen.

Laat ons hopen dat God hem mag opnemen in Zijn paradijs. Hoewel ik overtuigd ben dat alleen door de Katholieke Kerk de verlossing kan bereikt worden, vertrouw ik op de algoede barmhartigheid van God.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten