Homelie van Mgr Léonard voor Pinkstermaandag in de kathedraal van Chartres
In de naam van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest, AMEN!
Mijn beste broeders en zusters, we kennen allemaal de multinationale firma's die overal in de wereld vertegenwoordigd zijn. Awel, hier een scoop: de mooiste multinationale organisatie van de wereld is de Katholieke Kerk, vertegenwoordigd in alle landen van de wereld. En dat danken we aan de Heilige Geest en de Heilige Petrus, zoals staat in de lezing van de Handelingen van de Apostelen van vandaag. Petrus is bij Cornelius gegaan, een heiden, een romeinse militair, met zijn familie: hij is in zijn huis binnengegaan - wat verboden was voor een jood! - en daar op vraag van Cornelius evangeliseert hij, hij spreekt over Jezus, de echte God, echt mens, gekruisigd en verrezen. Nauwelijks is hij klaar met zijn preek of de Heilige Geest komt over Cornelius en zijn familieleden ... en Petrus vindt zich voor een probleem. Ze hebben al het sacrament van het vormsel ontvangen, en hoe kan hij hen nu het water van het doopsel weigeren? En hij zal die heidenen dopen - na een extreem kort catechumenaat.
Dat is genade, en dus van de Heilige Geest, en genade van Petrus en later van Paulus dat de Kerk die grote multinational is geworden die niet gebonden bleef aan een volk, maar een multinational van het geloof, van de hoop en van de barmhartigheid in de wereld. En dat heeft ervoor gezorgd dat wij hier, Galliërs, Kelten, Attuatici, Nerviërs en Eburonen, en al die volkeren van die tijd, uiteindelijk in de Katholieke Kerk zijn kunnen treden. En die Katholieke Kerk, daarvan durven we in ons Credo zeggen dat ze een, heilig, katholiek en apostolisch is. Ik hoor soms van mensen, in deze tijden zeggen, door de vele schandalen die ons zo kwaad doen: "kan men nog zeggen dat de Kerk een, Heilig! , katholiek en apostolisch is?" En wel, Ja, zij is heilig ook al is ze samengesteld uit zondaars - het bewijs, is dat wij hier zijn. Ze bestaat uit zondaars.
Maar zij is Heilig omdat de Heilig Gods, Jezus, aan haar hoofd staat, omdat de Heilige Geest haar ziel is, omdat de Allerheiligste Maagd Maria haar hart is, omdat ze over de tocht doorheen de eeuwen geleid wordt door de heilige traditie die komt uit de apostelen, omdat ze verlicht wordt door de heilige Schrift, en omdat in het hart van de Kerk staat wat we nu doen, het Heilig Sacrament van de Eucharistie. En omdat doorheen de eeuwen, die Kerk van zondaars die haar vormen, in staat is geworden om Heiligen voort te brengen - en dat moeten wij ook worden - vroeg of laat.
En om haar missie te volbrengen, beschikt de Kerk als bron van hoop en als bron van vrede wat we gehoord hebben in het Evangelie: 'God heeft de wereld zo lief gehad, dat hij zijn Zoon, zijn enige zoon, opdat niemand van wie in hem geloofd zou verloren gaan, maar het eeuwige leven zou hebben, omdat God zijn Zoon niet gestuurd heeft om de wereld te oordelen, maar om haar te redden'. Dat is echt prachtig.
Sint Paulus vat het samen in zijn tweede brief aan de Korintiërs in hoofdstuk 5, vers 21, als hij zegt: 'Degene die nooit de zonde heeft gekend, de Heilige van God' - zo richtte de duivel zich aan Jezus: 'we weten wie gij zijt, Jezus van Nazareth, gij zijt de Heilige van God' - eh bien, zegt Paulus 'Degene die zonder zonde is, de Heilige van God, God heeft hem voor ons geïdentificeerd door de zondaars, hij heeft hem op de rang van de zondaars gezet opdat wij zondaars deel zouden kunnen hebben aan de heiligheid van God.'
Dat moeten we ons realiseren, waarom Jezus zo diep is afgedaald in dat gat van eenzaamheid, van verworpenheid, van afkeer, van angst, zich verlaten wetend door zijn volgelingen, en zelfs zo lijkt het door zijn Vader tot het punt dat hij uitroept: 'Mijn God, mijn God, waarom hebt ge mij verlaten?' Als hij zo diep is afgedaald dan is het om iedere man, om iedere vrouw te vergezellen, hoe diep die ook gevallen mag zijn.
Awel, wie daarin geloofd, wie zijn geloof stelt in jezus die zo diep is afgedaald, die wordt vervuld door een onverwoestbare hoop en ontvangt de gave van de vrede - maar aan wat een prijs, betaald door degene die ons gered heeft. De avond van Pasen in het Evangelie van Johannes, zegt Jezus twee keer aan zijn leerlingen: 'de vrede zij met u'. En hij toont hun de wonden in zijn handen en in zijn zijde - de prijs die hij betaalde om in de diepte af te dalen om ons de gave van de vrede te geven.
Dat was het thema van uw pelgrimage: missionaris te zijn voor de vrede. Maar dat vraagt een prijs, en een prijs waar we over moeten nadenken. Want het wordt gezegd in het Evangelie van Johannes in het vervolg van de verzen die ik aanhaalde: 'Want de mensen hebben de duisternis gekozen boven het licht en wij moeten ons richten naar het licht en onze wil daarop richten, en handelen volgens de wil van God voor ons' En dat vraagt een strijd.
Jezus kwam om ons de vrede te brengen. En hij zegt heel duidelijk op de avond van het Laatste Avondmaal: 'Ik geef u de vrede, ik geef u mijn vrede. Ik geef haar niet zoals de wereld haar geeft' En in de synoptische Evangeliën, Mattheüs, Marcus, Lucas, hoort men die wat verrassende worden: 'Denkt gij, zegt Jezus, dat ik de vrede ben komen brengen? Neen, eerder de verdeeldheid en de strijd'.
Ja, beste broeders en zusters, missionarissen van de hoop en missionarissen van de vrede, er zal een strijd te voeren zijn. We leven op dit ogenblik in een grote verwarring op het politieke vlak in Europa. Er zullen veldslagen moeten gevoerd worden. Er is tegenwoordig ook veel verwarring binnen de Katholieke Kerk over heel belangrijke punten die de onverbreekbaarheid van het huwelijk betreffen, het verband tussen de huwelijksband en het verbond van het sacrament van de Eucharistie, over de homosexuale praktijken, over de vraag van het celibaat voor de priesters in de Latijnse Kerk en over zo veel andere onderwerpen: een grote verwarring. En dat gaat alle kanten uit. En we moeten blij zijn dat over enkele van die punten de huidige paus, paus Franciscus, heel duidelijk spreekt. En we kunnen ons ook blijven inspireren aan het heel duidelijke onderwijs van de paus-emeritus Benedictus XVI, en van de heilige Johannes-Paulus II. We gaan die strijd met moed en verzekerdheid moeten aangaan, met welwillendheid, met barmhartigheid, maar er zullen gevechten te leveren zijn.
En Jezus heeft ons gewaarschuwd: in de wereld zult ge lijden, maar vrees niet, want ik heb de wereld overwonnen.
Ik eindig met nog een kort woordje. Ik was erg onder de indruk om al die families hier te zien, met al die mensen die al een vaste levensstaat hebben gevonden, die gehuwd zijn, of die celibatair zijn als keuze, of celibatair gewoon omdat het leven zo gelopen is. Er zijn gewijde dienaars, en religieuzen ... Maar er is hier ook veel jeugd!
Wel mijn beste jongeren hier, bezoek Jezus van heel dichtbij, hij is de bron van vrede maar dat kan ook heel onrustwekkend zijn. Hij zal de meeste onder u een dag vragen om een stevige familie te vormen, dat wil zeggen een man en een vrouw en de Heer in het midden: een goede ménage-à-trois; een man een vrouw en de Heer die de diepe eenheid is van een koppel. Hij gaat aan sommige vragen om een celibatair leven te leiden dat men niet gekozen heeft, maar omdat men nooit een zusterziel heeft gevonden in het leven. Hij zal die mensen vragen om hun celibaat te leven in waarheid.
Maar Hij gaat zeker ook tussen u jongeren willen vinden, meisjes die Jezus de mooiste vinden en die voor Zijn mooie ogen de ene of andere vorm van religieus leven gaan omarmen. Wees op uw hoede, en wees bereid, jongedames! en onder de jongemannen, hij zal er enkelen willen vinden die aanvaarden om priester te worden voor de Kerk. In alle bisdommen van Frankrijk en Europa, om te beginnen in dit bisdom van Chartres, overal heeft men nood aan jongeren die zo gepassioneerd zijn door Jezus dat ze besluiten om heel hun leven aan Hem te wijden, aan Hem en aan het volk dat Hij liefheeft.
Wees niet bang. In de wereld zult ge te lijden hebben en veeleisende keuzes moeten maken maar heb vertrouwen, zegt Jezus, want ik heb de wereld overwonnen. Amen, Alleluia!
Mgr André Léonard,
Pinkstermaandag 2019, Kathedraal van Chartres.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten