In afwachting daarvan heeft de Catholic Herald, Mgr Egan alvast uitgeroepen tot Catholic of the Year.
zie CatholicHerald.co.uk :
Katholiek van het Jaar: De vrolijke Herder.
Bisschop Philip Egan is op een dringende missie om zijn bisdom om te vormen tot een uitvalsbasis voor de Evangelisatie.
Op de website van het bisdom Portsmouth is er de video van Mgr Philip Egan die zijn pastorale brief van oktober 2016 over de toekomst van de katholieke scholen onder zijn hoede houdt. [vertaling]
De toevallige bezoeker van de site mag vergeven worden dat hij niet denkt aan de typische bisschop van Engeland of Wales gecast is. De 61 jarige Egan is niet meteen de flamboyantste in voorkomen of manieren: hij heeft wit haar, een wat ruw gezicht, zachte noordelijke klinkers en een Ierse achternaam die zovele aangename-maar-ineffectieve Britse Katholieke prelaten hebben sinds mensenheugenis.
Maar binnen enkele minuten is het duidelijk dat er iets volstrekt anders aan de hand is. De toon verandert van hartelijk naar positief vreugdevol als hij de revolutie van het Katholiek onderwijs in Portsmouth aankondigt - een van onze grootste en uitgestrekte bisdommen, van de Channel Islands tot Oxford.
In essentie gaat het onderwijs in het bisdom heel wat Katholieker worden. "Onze scholen zijn fantastisch!" daarmee begint de bisschop - vooraleer duidelijk te maken dat, na ze alle 73 bezocht te hebben, zowel de private als staats-gesubsidieerde, hij van plan is om ze nog heel wat fantastischer te maken in de nabije toekomst.
De visie op het Katholiek onderwijs van Mgr Egan is er een waarin alle onderwijs 'vooral dat van de wetenschappen en menswetenschappen', rond Christus is opgebouwd. 'Ik zou willen dat alle kinderen, vanaf Year 5 en hoger, regelmatige tijden van Eucharistische Aanbidding hebben, contemplatief gebed en lectio divina'.
Wanneer de vrolijke herder van Portsmouth zegt 'ik zou willen' dan bedoelt hij 'ik verwacht'. Hij is niet een van die bisschoppen die, na benoemd te worden door de Heilige Vader, zegt dat zijn prioriteit is om te 'luisteren' naar zijn volk - en dan de rest van zijn tijd doorbrengt om de slogans van diocesane activisten mee te echoën.
Sinds zijn installatie in september 2012 heeft Philip Egan gewerkt om Portsmouth om te vormen tot een uitvalsbasis voor de nieuwe evangelisatie zoals gevraagd door St Johannes Paulus II. Zijn plan om het Katholiek onderwijs om te vormen is een verrassend bewijs van deze bisschop zijn bedoeling om zijn spiritueel manifest uit te voeren.
Dat is de reden waarom de editoriale staf van de Catholic Herald deze bisschop hebben uitgeroepen tot Catholic of the Year.
Onze keuze zal misschien enkele wenkbrauwen doen fronsen. De bisschop van Portsmouth doet enkele mensen zich ongemakkelijk voelen. In sommige gevallen zijn hun gevoelens begrijpelijk: de bisschop heeft de status quo in zijn bisdom in vraag gesteld en doet dus katholieken die de dingen willen laten zoals onder zijn voorganger - de begaafde maar vooral easy-going liberale bisschop Crispian Hollis - zich ongemakkelijk voelen.
Andere critici van bisschop Egan begrijpen hem gewoon niet. Ze denken dat hij er een is die blijft hangen in de traditionalistische liturgie en behoort tot de conservatieve fractie van de Kerk. Die veronderstellingen zijn verkeerd en het is tijd om dat recht te zetten. Op sommige vlakken doet Mgr Egan de bezorgdheden van Benedictus XVI weerklinken; op andere die van paus Franciscus. Maar er is geen enkel vlak waarop hij afwijkt van de leer van het Magisterium.
Allicht is dat ook zo voor zijn broeders bisschoppen in Engeland en Wales. Wat is er dan zo speciaal aan de achtste bisschop van Portsmouth?
Zijn pastorale zorg voor priesters is een goed startpunt. Hij zendt elk van hen een kaart op de verjaardag van hun wijding; Hij zal regelmatig zijn agenda leegmaken en onmiddellijk naar een ziekenhuis trekken om zieke priester te bezoeken. Hij vindt het leuk om met priesters en seminaristen naar de film te gaan.
De leken Katholieken van Portsmouth krijgen ondertussen nieuwe en voldoeningbrengende opdrachten. Onder bisschop Egan verschuiven taken van de bisschoppelijke bezoldigde 'professionals' in de diocesane curia naar parochievrijwilligers.
Gelovigen worden aangemoedigd om hun eigen gebieden van expertise op te bouwen - zoals huwelijksconsulenten en 'ministers of the poor' bijvoorbeeld; De bisschop gelooft erg in de kracht van het bemiddelende gebed: je kan een vraag voor zulke gebeden indienen op de diocesane website - een typische Egan-vernieuwing.
Hij was de eerste Engelse Katholieke bisschop om op Twitter bezig te zijn. De dagelijkse tweets van @BishopEgan barsten van vreugde en enthousiasme voor zijn geloof, zijn vrienden en zijn bisdom.
Ze worden rijkelijk bedeeld met uitroepingstekens: 'Ik hoop dat jullie me met me mee zullen zijn in Abingdom voor de eing van het Heilig jaar. Ik ga het bisdom opnieuw toewijden aan St Edmund. Oremus!' '@radioimmaculata werd vandaag geboren in Gosport. Bidt met mij voor dit belangrijke nieuwe initiatief. Ave Maria!'
En dan was er de perfect beoordeelde reactie op het meest verrassende nieuws van het jaar: 'Wat een buitengewoon resultaat in de verkiezing van de VS. Laat ons de Heilige Geest vragen om de president-elect Trump bij te staan in de volgende maanden.'
Zoals de Amerikaanse Katholieken maar al te goed weten zijn de orthodoxe bisschoppen vaak de meest innovatieve: denk maar aan bisschop Robert Barron van Los Angeles, die met zijn Word on Fire nieuwe wegen heeft gevonden om de heilige traditie te introduceren bij een massapubliek.
Bisschop Egan is wat minder high-profile dan bisschop Barron - maar net als hem begrijpt hij het evangelische potentieel van de digitale technologie. Ook zijn beide bisschoppen echte theologen, iets dat wat minder gewoon is voor Britse bisschoppen dan voor Amerikaanse. Bisschop Egan heeft een PhD in theologie van de Universiteit van Birmingham en was een postdoctorale fellow aan het Boston College in Massachusetts vooraleer vicaris-generaal te worden van het bisdom Shrewsbury.
De theologische expertise van de bisschop doet het vertrouwen begrijpen van zijn uitspraken. In het midden van zijn pastorale brief over het onderwijs zegt hij, bijvoorbeeld: 'Ik wil nu wat autoritatieve vorming geven over het Katholieke onderwijs en hoe we het zouden moeten verstaan.'
Dat is niet zoals de meeste bisschoppen van Engeland of Wales zich uitdrukken: zij willen debateren en dingen suggereren. Bisschop Egan gebruikt het woord 'aanbieden', maar denkt niet dat gelovige Katholieken de leer mogen verwerpen die haar autoriteit krijgt vanuit Jezus Christus.
Dat maakte hij zeer duidelijk in 2014 toen hij zei dat Katholieken die stemmen voor same-sex 'huwelijk' niet ter communie mogen gaan. Conor Burns, een Katholieke homosexuele Tory MP die onverwacht voor de wetgeving stemde, beschreef het commentaar van bisschop Egan als een 'tragedie' en zei dat hij voelde dat hij niet langer de communie kon ontvangen in zijn thuis-bisdom Portsmouth. Mr Burns zei daarentegen dat hij zich richtte op de leiding van Paus Franciscus - allicht zonder te weten dat de Heilige Vader zich nog veel heftiger tegen het homo-'huwelijk' had uitgesproken dan de bisschop.
De waarheid is dat de lijnen van verdeeldheid in de Kerk vaak moeilijk te localiseren zijn, en dat bisschop Egan zich niet in een hoekje laat drukken. Hij is de kampioen van de encycliek van Paus Franciscus 'Laudate Si' en bracht zijn bisdom tot een 'environmental alert' om de Katholieken te overtuigen van de waarschuwingen van de Paus. Dat is niet echt de reactie van een reactionair - maar het is typisch voor de aandrang waarmee deze bisschop zijn missie aanvangt.
Portsmouth is een fast-moving bisdom geworden, voorgegaan door een man die zijn volle autoriteit durft te gebruiken om de neergang van zijn bisdom op lange termijn om te buigen. Hij heeft de Oratorianen gevraagd om een parochie in Bournemouth over te nemen - niet omdat hij zo speciaal aan hun type van charisma is gehecht (helemaal niet) maar omdat hun orthodox evangelisme vruchten voortbrengt; De boodschap van Philip Egan, heel toepasselijk voor een havenstad als Portsmouth is 'All hands on deck'. Kortom, we hebben meer bisschoppen van zijn soort nodig!
U kan deze vrolijke maar effectief-evangeliserende bisschop ontmoeten op het symposium Sacra700 op 23 juli 2017 vanaf 14,30 uur in de Universiteit Hasselt - campus Oude Gevangenis op de martelarenlaan in Hasselt. Iedereen is welkom. Vertaling naar het Nederlands is voorzien.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten