Vanuit 'erbarmen' naar 'omarmen'
Ook in onze kathedraal werd voor de hele duur van het Jaar van de Barmhartigheid - in de koorommegang, vooraan links - een 'Poort van de Barmhartigheid' opgesteld. Het is de bedoeling dat gelovigen er - alleen of in groepsverband - als pelgrims doorheen kunnen gaan, met de intentie om binnen te treden in de werkelijkheid die Jezus ons heeft geopenbaard, namelijk de barmhartigheid van de Vader. De afbeelding die de Poort versiert, is die van Jezus, de Goede Herder. Hij leidt ons - in de Geest - naar de barmhartigheid van de Vader. Verderop in de koorommegang van de kathedraal kan men deze weg ook concreet gaan: lang Maria, de Virga Jesse die er het hele jaar zal opgesteld staan, langsheen een persoonlijk gebed bij het Heilig Sacrament en langs het ontvangen van het sacrament van de verzoening waarvoor er elke zaterdagnamiddag de aanwezigheid van een biechtvader verzekerd is.
Het is belangrijk dat wij als gelovigen het Jubeljaar van de Barmhartigheid - waar dan ook - te baat nemen om betere en meer vreugdevolle christenen te worden. De veertigdagentijd biedt ons daartoe rijke kansen. De liturgie spreekt veel over Gods barmhartigheid. Ze nodigt ons ook uit tot 'om-armen', hetgeen tot de levensstijl van de christen hoort die in zijn hart altijd ook plaats wil geven aan mensen in armoede. Ze nodigt ons ook uit tot persoonlijk gebed, ieder wellicht op zijn eigen ritme en zijn eigen wijze, maar best naar Bijbels model. We worden ook uitgenodigd om deel te nemen aan de biechtviering die in de parochiefederaties en dekenaten wordt georganiseerd. Zélf zal ik graag voorgaan in de biechtviering in de kathedraal op de maandag van de Goede Week.
Door met velen het Jaar van de Barmhartigheid in zijn diepte te beleven, bereiden we ons ook voor om op de startavonden van 20 en 21 september gezamenlijk in de kathedraal de jubel van Gods barmhartigheid te mogen beleven. Een groter geschenk kan ons bisdom bij zijn vijftigste verjaardag niet ontvangen.
Als moderne mensen, met zoveel andere dingen aan ons hoofd, met vaak een druk leven, en met onze eigen zorgen, vragen we ons wellicht af wat die barmhartigheid voor ons en voor de wereld dan betekent? Paus Franciscus schreef er een mooie brief over. Maar ook zélf voelen wij wel aan waarover het gaat. Wij allen weten ons immers vaak zwak, onstuimig, op ons zelf gekeerd, en ja, ook zondig. Het is dan vanuit de barmhartigheid die we van Godswege ervaren, dat wij op onze beurt ook naar anderen toe en ook naar mensen in armoede barmhartiger kunnen worden. Vanuit 'erbarmen' naar 'om-armen': paus Franciscus noemt het de sleutel van het evangelie! Immers, de naam van God is 'genade' zo luidt de titel van zijn nieuwste boek.
Zou onze wereld, met al zijn zorgen, met zoveel geweld, met de vluchtelingencrisis en zijn armoedeproblematiek, er niet bij winnen als velen 'de barmhartigheid van de Vader', zoals Jezus die ons deed kennen, zouden ervaren en contempleren? Als die barmhartigheid ook mede drijfveer wordt van politieke en economische leiders, van pedagogen en ouders en van gemeenschappen, dan kan de wereld er alleen maar beter van worden. Het is de vreugde van Pasen die voor ons als christenen daarbij altijd de hoeksteen is. Naar dat Pasen mogen we nu al uitkijken.
Laten we ons intussen in deze veertigdagentijd oefenen in een eenvoudiger leven, in toeleg op het gebed en de sacramenten en in liefde voor de mens van elke ontmoeting die we vanuit Gods barmhartigheid willen omarmen. Van harte wens ik u een zinvolle en gezegende veertigdagentijd, in dit Jubeljaar van de Barmhartigheid;
+ Patrick Hoogmartens,
Bisschop van Hasselt
Geen opmerkingen:
Een reactie posten