zondag 1 november 2020

De onbegrensde onbelangrijkheid van de Sacramenten

De bloemenwinkels blijven open

De boekenwinkels blijven open

De hobbywinkels en doe-het-zelf-zaken blijven open. 

Op deze Hoogdag van Allerheiligen liepen sommige winkelcentra vol volk. 

De bisschoppen van de Katholieke Kerk stoppen de Erediensten op het Hoogfeest van Allerheiligen, terwijl de wet pas zondagavond ingaat. Ik lees geen protest van onze bisschoppen in hun Allerheiligenbrief. Ze hebben het over caritatieve initiatieven, ze vinden het jammer dat sommige mensen failliet gaan (maar zien er geen graten in om nu hun Kathedraal te sluiten voor de zoveelste renovatie met een audiosysteem, etc), ze spreken niet over hoe het Sacrament van de biecht (in tijden van Allerzielen-aflaat) of het ontvangen van de H Communie kan georganiseerd worden. 

Toen in Engeland de Staat de Kerk oplegde dat er geen erediensten meer mochten plaatsvinden, sprak Mgr Egan van Portsmouth uit dat hij dat een onevenwichtige maatregel vond, maar legde zich uiteindelijk bij het Staatsbesluit neer - ook onder druk van de bisschoppenconferentie. Hij vroeg echter zijn priesters om op zondag heel de dag in de kerk door te brengen. Zo konden ze heel de dag de H Communie uitdelen aan degenen die naar de kerk kwamen, en het sacrament van de biecht aanbieden. Nu de erediensten in Engeland weer zijn toegelaten, schreef hij een passionele brief aan iedereen om terug naar de Kerk te komen. 

In mijn vroegere parochie in Leiden, is het aantal gelovigen op dit ogenblik beperkt tot 30 per Eucharistieviering - met mails en telefoons organiseert men een secretariaat dat iedereen zo veel mogelijk aan bod laat komen. Het aanbod van H Missen werd verhoogd, maar is niet voldoende. Dus is er op zondagmiddag aanbidding, met mogelijkheid om de H Communie te ontvangen, voor wie die week niet bij de Mis mocht aanwezig zijn. De weekmissen gaan door.

Onze bisschoppen doen deze weken een enquête om te vragen wat ze eigenlijk moeten doen. Blijkbaar weten ze het zelf niet. Ze geven telkens zonder slag of stoot de Sacramenten op, en gaan akkoord dat ze op de zelfde lijn als culturele en folkloristische verenigingen worden gezet. Ze doen geen pogingen om de H Communie aan huis te brengen, of mogelijk te maken in de Kerken (wat prima zou kunnen binnen de lijnen van de Staatsbesluiten).

Dat verraadt op de eerste plaats dat die bisschoppen een protestantse visie hebben gekregen op de Sacramenten. Blijkbaar zijn de Sacramenten helemaal niet zo belangrijk. Als het lichamelijke en materiële belang geschaad zou kunnen worden, dan gaat dat zeker voor op het spirituele, en dus maar snel weer opschorten die Eucharistie. Er is blijkbaar geen geloof in de bovennatuurlijke kracht van de Sacramenten, zodat we ze zeker in deze tijd van crisis dan ook kunnen missen. 

De vraag is dan natuurlijk, waarom zouden we na de corona die Sacramenten dan wel weer nodig hebben? Dan kunnen we toch op zondag beter naar de bloemenwinkel of boekenzaak gaan - die zijn volgens onze bisschoppen essentiëler ....  

Ik geloof dat de deken vorige week een preek hield over vurigheid in het geloof, en daarvoor ook over moedige christenen ... ik geloof dat ik een stuk niet begrepen heb, ik zal eens uitleg vragen in een doe-het-zelf-zaak. 









 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten