dinsdag 1 oktober 2019

De Kerk Leeft; de Kerk is Jong: Congrès Mission 2019

In Parijs ging in de Saint Sulpice, l'Insitut Catholique, les Bernardins, het Stanislas-college, etct, het Congrès Mission door. Drie dagen van samenkomst van enkele duizenden Katholieken uit Frankrijk, om de Kerk terug missionair te maken.

Net als 'the Mission manifest', dat ons hier in Hasselt werd aangekondigd door pater Wallner tijdens het symposium SACRA700, heeft ook dit Congrès Mission gelijkaardig haar Missie-manifest gepubliceerd:

MANIFESTE POUR LA MISSION 

www.manifestemission.fr

1. Jezus Christus, universele vriend: We worden bewogen door een verlangen dat elke Fransman zich tot Jezus Christus zou bekeren. We willen dat de Kerk steeds brandt van een missionair vuur. Zij die Christus volgen als hun Heer moeten de wereld rondom hun in vuur zetten en veranderen. Hun gepassioneerde zoektocht naar Jezus nodigt uit en trekt vele zielen mee. De hoop in Christus verandert harten en dus de wereld. De Kerk is niet zo zeer een instituut of een cultuurvorm, maar een gemeenschap met Jezus in het midden. Daarom willen we niet zozeer dat de Kerk uitnodigt om bepaalde waarden te volgen of van een instituut deel uit te maken maar dat ze mensen, mannen en vrouwen uitnodigt om een duidelijke beslissing te maken om hun leven in de handen van Jezus Christus te leggen.

2. Evangelisatie: Prioriteit nr 1.  Wij willen dat het verkondigen van het Evangelie prioriteit nummer één wordt voor de Kerk. De laatste opdracht van Jezus aan zijn leerlingen was: 'Gij uit, en maak alle mensen tot mijn volgelingen' (Mattheüs 28,19). Een Kerk die niet vreugdevol en overtuigd haar missie uitdraagt, geeft geen missie.  'De Kerk is in haar wezen missionair'.  Anders staat de Kerk voor niets. En ze verschrompelt, stopt te groeien. We denken dat het noodzakelijk is dat alle financiële en menselijke bronnen van de Kerk gebruikt moeten worden voor de Evangelisatie.

3. De moed om Jezus aan te kondigen.  Wereldwijd worden 200 miljoen Christenen vervolgd, omdat ze Jezus -hun enige hoop- niet willen afzweren. Zij tonen ons hoezeer God zin kan geven aan ons leven. Zij getuigen van de waarheid van Psalm 62: "Uw liefde is meer waard dan het leven, uw lofzang komt van mijn lippen". Nog nooit is het zo noodzakelijk geweest om anderen te laten proeven van de vreugde van het geloof, en zwijgen zou een weigeren van hulp zijn aan een samenleving in crisis.

4. Het recht van allen om God te kennen. Er zijn geen mensen voor wie Jezus niet gestorven is, en die Jezus niet zouden moeten leren kennen. We gaan naar Christenen, niet-Christenen, andersgelovigen en mensen die niet meer geloven. We moeten alle mensen in ons land aanspreken en geen onderscheid maken (zoals Jezus ook geen onderscheid maakte).  God is 'de liefde' (1 Johannes 4,16) en wil 'dat alle mensen gered worden en verlangen de Waarheid te kennen' (1 Tim 2,4). Dat willen wij ook.

5. Voor God is niets onmogelijk! We geloven dat  gebed de rots is waarop de missie wordt gebouwd. Een nieuwe missionaire start vraagt ook om een nieuwe start in vasten en gebed. De kracht van onze missie hangt af van ons geworteld zijn in persoonlijk en gemeenschappelijk gebed in relatie met de Heer. Ze hangt af van ons geloof in het feit dat God, die onvoorwaardelijk gelooft in de wereld tot op het punt dat hij zijn Zoon heeft willen geven, is aan het werk in de wereld. God die alle mensen hartstochtelijk liefheeft, heeft steeds gehandeld, en zal ook nu handelen, als we Hem persoonlijk en totaal aanroepen. Wij geloven dat ook vandaag mirakels kunnen geschieden, en dat willen we - groots en veel.

6. Verenigd om te verkondigen. We danken alle christenen buiten de Katholieke Kerk, die vandaag met getuigen van Jezus Christus. Wij christenen in de Katholieke Kerk zien hun trouw aan de Heilige Schrift en hun nauwgezette navolging van Christus. We hebben waardering voor hun diep verlangen om zielen naar Jezus te brengen.We willen dat de verscheuring van het Lichaam van Jezus stopt. We weten dat de wereld alleen Christus kan vinden, als wij de eenheid hervinden (vgl Johannes 17,21) en we geloven dat als we met een gezamelijk hart missioneren dat we op weg zijn naar einheid.

7. De rede staat in dienst van het geloof. We moeten de inhoud van het geloof opnieuw ontdekken om ze steeds duidelijker te verkondigen. Het missionaire engagement moet in heel haar integraliteit gebeuren: ziel, hart, lichaam en geest. We bekennen dat wie het geloof wil verkondigen ook zich moet toeleggen om de inhoud van het geloof te kennen, om de Schrift te leren kennen, de traditie en het magisterium opdat de geheimen van het geloof volledig in hun coherentie en totaliteit worden verkondigd.

8. Uitnodigen, niet indoctrineren. We kondigen de Redder aan, geen ideologie. . De missie om Jezus te verkondigen, heeft steeds het karakter van een uitnodiging. De missie is een vrijblijvend en respectvol voorstel. Missie betekent mensen de voeten willen wassen, niet het hoofd. Ze overreedt niet, oefent geen druk uit en is met dwang of geweld onverenigbaar.

9. De democratisering van de Missie. De missie is de zaak van alle gedoopten. Nergens staat dat de missie, die Jezus ons gegeven heeft, moet bestaan uit specialisten, professionele verkondigers, theologie, priesters of ordeleden. Missionair te zijn is de opdracht van Christus aan iedere gedoopte, het is een oproep aan alle christenen door het feit zelf dat ze gedoopt zijn. Missie beperkt zich ook niet tot bepaalde ('niet-christelijke') landen, culturen en/of religies. In de geest van het Tweede Vaticaanse Concilie, is er geen enkele uitzondering voor de missie van de Kerk: Missie is altijd en overal met de hulp van alle leken.

10. Op de eerste plaats zelf bekeren. Waar we ons in ons denken, handelen en voelen aan de algemene humanistische mainstream hebben aangepast, moeten we krachtige inspanningen doen om ons ons van de wereldlijkheid van de wereld te verlossen. We kunnen alleen echte missionarissen zijn, als we als 'nieuwe mensen' worden vervuld van de Heilige Geest en bekeerd tot in alle aspecten van ons leven. De missie komt uit ons verlangen om onze eigen vreugde ook te delen met de anderen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten