Bisschoppen Philip Egan en Mark Davies zeggen dat de 'equalities agenda' leidt tot intolerantie.
Twee engelse bisschoppen reageren nadat een regeringsadviseur het Katholiek onderwijs bekritiseert.
Twee dagen geleden zegde Dame Louise Casey, een hoofdadviseur van de regering over integratie, aan een select kamercomité: 'Het is niet OK voor Katholieke scholen om homofobisch en tegen het homohuwelijk te zijn.' Ze vervolgde: 'Ik heb een probleem met de uiting van een religieus conservatisme omdat ik denk dat het vaak tegen-gelijkheden kan zijn'.
Bisschop Philip Egan van Portsmouth vertelde Catholic News Service (CNS) dat iedere beperking die Katholieke scholen zou worden opgelegd om de morele leer van de Kerk door te geven, alleen George Orwells 1984 waardig zou zijn. De bisschop zei dat het steeds moeilijker wordt om een redelijke discussie en argumentatie te mogen houden over gelijk wat te doen heeft met sex.
Sexuele moraal proberen uit te leggen in Engeland wordt zoiets als 'discuteren met een alcoholicus', zei hij, 'Na een tijdje argumenteren ze niet meer op basis van de rede, maar ze worden gewoon boos en antwoorden agressief. In onze cultuur wordt het steeds meer zo.'
Bisschop Mark Davies van Shrewsbury zei CNS dat het Engelse Christelijke erfgoed de waarden van het land had gevormd. 'Die waarden zullen worden ondermijnd door een 'equalities agenda' in scholen die een vehikel wordt om steeds meer intolerant te worden tegenover de christelijke leer.' voegde de bisschop nog toe.
'Gek genoeg, lijkt het de historische leer van het Christendom en de Christelijke visie op het huwelijk dat nog het meest nood heeft aan tolerantie vandaag.'
De Katholieke Kerk moet een nieuwe apologetiek ontwikkelen om dit soort intolerantie te beantwoorden, en zou ook internationaal baat hebben van een pauselijke of magisterieel document over antropologie om de huidige ideologieën over de persoon tegen te gaan.
De Catholic Education Service, een agentschap van de Engelse en Walese bisschoppenconferentie, zei CNS dat Katholieke scholen in Engeland zich niet schuldig maken aan homofobie.
'Katholiek onderwijs focust rond het vormen van de hele mens, en alle Katholieke scholen moeten een veilige open en tolerante omgeving vormen voor hun pupillen,' zei de verklaring.
'Dus verwachten dat alle Katholieke scholen geen tolerantie zullen hebben voor homofoob pesten'.
Casey bracht haar verslag aan het parlement een maand nadat ze een grote review publiceerde over de sociale integratie in Engeland.
Haar rapport bevat een voorstel dat migranten een 'eed moeten zweren van integratie in de Britse waarden en gemeenschap' voordat ze Britse staatsburgers kunnen worden.
Het beveelt aan dat kinderen Britse waarden van tolerantie, democratie en respect in scholen moeten leren en dat alle werknemers van de ambtenarij een 'eed van integratie van Britse waarden' zouden moeten zweren.
Katholieke advocaat Neil Addison, directeur van het Thomas More Legal Centre in Liverpool, zei CNS in een telefonisch interview dat Britse waarden de burgers vragen dat ze de wetten gehoorzamen, en dat zegt niet dat ze daar steeds mee eens moeten zijn.
Het gevaar van een eed dat mensen moet verplichten met een wet eens te zijn, ligt erin om wetsgetrouwe burgers tot potentiële criminelen te maken, en een bedreiging worden voor het idee dat mensen verschillende opinies kunnen hebben.
Een gezonde maatschappij zou moeten aanvaarden dat er verschillen van meningen kunnen bestaan, vermeldt Addison nog.
Als Katholieke scholen verboden zouden worden om het geloof in sommige aspecten zoals sexualiteit te verkondigen, dan moet de Kerk zich gaan afvragen of het nog de moeite waard is om dergelijke instituten te onderhouden; volgens Addison.
Het homo-'huwelijk' werd gelegaliseerd in de Marriage Act 2013, en kwam een jaar later in werking.
Vertaling van een artikel in het publieke domein op de Catholic Herald website.
--------
Probeer het u in te beelden dat een Vlaamse bisschop op zou komen voor het recht van Katholieke Scholen om de leer van de Catechismus te verkondigen .... Ik zie het niet meteen gebeuren.
Mgr Philip Egan is een van de sprekers op het symposium Sacra700 in Hasselt op 23 juli 2017
Geen opmerkingen:
Een reactie posten