De Oostenrijkse Kardinaal Christoph Schönborn deed deze waarschuwing op het feest van de 'Heilige Naam van Maria', dat ingesteld werd 333 jaar geleden uit dankbaarheid voor de overwinning op de Ottomanen in de slag van Wenen.
Het aartsbisdom Wenen rapporteert de woorden van de kardinaal: 'Komt er een islamitische verovering van Europa? Heel wat moslims willen dat en zeggen: Europa is ten einde'.
Hij vroeg God om genade voor Europa en om genadig te zijn voor het volk, dat 'in gevaar is om haar christelijke erfenis te verliezen.'
Schönborn legde uit dat de mensen dit verlies al kunnen voelen, 'niet alleen economisch, maar boven al op menselijk en religieus vlak'.
De Kardinaals' verklaring kwam terwijl op heel wat plaatsen in Oostenrijk de 333ste verjaardag van de slag van Wenen werd gevierd. Tijdens deze slag op 11-12 september 1683, die de Christelijke machten verzamelde, werden 100 000 soldaten van het Ottomaanse rijk verslagen.
De slag werd gevochten door de Habsburgers, de Pools-Litouwse Commenwealth en het Heilig Roomse Keizerrijk tegen de indringende moslims van het Ottomaanse keizerrijk. De Poolse koning Johannes III Sobieski wordt wereldwijd erkend als degene die het Christelijke leger naar een overwinning leidde.
De Ottomaanse soldaten waren al bezig om de Oostenrijkse hoofdstad Wenen in te nemen, die verdedigd werd door 10 000 Habsburgse soldaten, toen de Poolse ruiters heb aanvielen langszij en het Turkse leger afslachtten - en dat moest ook afdruipen.
De slag wordt vaak gezien als een keerpunt in de geschiedenis, dat het begin inluidde van de neergang van het Ottomaanse rijk.
De Katholieke Kerk in Oostenrijk was niet de enige om de gelegenheid te herdenken. Ook de Oostenrijkse Vrijheidspartij hield een controversieel event, dat de nadruk legde dat de 'westerse wereld' moet verdedigd worden tegen de invallers.
Dat evenement werd gehouden in het Weense paleis Ferstl, en werd ingeleid door de Weense vice-burgemeester Johann Gudenus en met een redevoering door Heinz-Christian Strache leider van de Vrijheidspartij, en ook de historicus en universiteitsprofessor Dr Lothar Hobelt.
De herdenkingen staan in het licht van de verhoogde spanningen tussen Oostenrijk en Turkije, de hedendaagse republiek die het Ottomaanse rijk opvolgde na haar collaps.
Na de recente coup in Turkije, waarschuwde de Oostenrijkse buitenlandminister Sebastian Kurz dat hij iedere poging zal tegenhouden om Turkije dichter te brengen bij de Europese Unie.
De Oostenrijkse minister Christian Kern ging zo ver om te zeggen: 'de onderhandelingen over lidmaatschap zijn niet meer dan fictie.'
Als gevolg riep Turkije haar ambassadeur terug uit Oostenrijk, en beschuldigde het Oostenrijk van terrorisme te steunen en islamofobie. De relaties tussen de landen zijn bekoeld de laatste tijd.
De kardinaal wordt genoemd als een mogelijke kandidaat om Paus te worden, alhoewel hij in vorige conclaven te jong werd geacht.
----
Laat ons bidden voor de bekering van de moslims, en voor de onderdrukte en vervolgde Christenen in Turkije.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten