zaterdag 26 oktober 2013

Allerheiligenconcert

Vanavond bracht het Hasseltse Kathedraalkoor in de Kathedraal het Requiem van Faure, voorafgegaan door verschillende liederen, gelardeerd met stukjes eigentijdse harpmuziek. Zoals steeds voor de concerten van het Kathedraalkoor was er een zeer goede opkomst.

Presentatie was dit jaar door Fred Brouwers die met een fluwelen stem uitgebreid uitleg gaf bij het programma. Ironisch wel dat hij vond dat hij in een Kathedraal moest uitleggen wat Katholieken verstaan onder een requiem.

Ook het Ave Verum van Faure werd gezongen, wat ingeleid werd door Brouwers als een 14e eeuwse gedachte dat Katholieken in die tijd beweerden dat Christus Zelf aanwezig werd in de Eucharistie. Het zal hem verbazen maar de Catechismus is in al die tijd nog niet veranderd, en we geloven dat nog steeds. Anders wordt de Eucharistie immers een "weliswaar vaak goed opgevoerd, maar toch niet meer dan een louter toneelspel, dat vroeg of laat moet gaan vervelen" (dixit Kardinaal Danneels in zijn recente lezing over de Eucharistie in onze kathedraal).

Het Requiem blijft natuurlijk een prachtig stuk, waarbij zeker Astrid Stockman, sopraan, kon bekoren. Haar machtige stem deed ook het Pie Jesu door heel de Kathedraal zinderen. Romain Dayez, bariton, kon soms niet op tegen het orkest, maar zong ingetogen het Libera me.  De hele avond verdiende opnieuw het grote applaus dat haar ten deel viel.

Op waardering kon natuurlijk ook rekenen dat het Allerheiligste uit het tabernakel was genomen tijdens het concert. Jammer dat het podium er wel al stond tijdens de aanbidding en 5uren Mis, zodat die achter de barricaden moest plaatsvinden. Met zoveel enthousiastelingen was er vast wel tijd genoeg om dat podium na de Mis op te bouwen. Immers als een Kathedraalkoor er niet is om de Eucharistie te dienen, waarvoor dan wel?

Niettemin een mooie culturele avond. Bedankt!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten